Autor: Tanel Raig • 11. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere piiritusetehas muutis soojuse hinna poole odavamaks

Eelmise aasta kevadel avas Rakvere piiritusetehas koostootmisjaama, millega alandas märgatavalt ettevõtte jaoks olulise tootmissisendi soojusenergia hinda. Rakvere piiritusetehase juhid räägivad 5. juunil Tööstuse klubis energiatootmise investeeringu tasuvusest tootmiskulude vähendamiseks.

Kohalikul puiduhakkel töötava koostootmisjaama võimsuseks on 10MW soojust ja 1MW elektrit. Sellest võimsusest jätkub, et katta Rakvere piiritusetehase energiavajadus ja varustada soojusega ka Rakvere linna kaugküttevõrku. Ka koostootmisjaamas toodetud elektrist jätkuks ettevõtte omatarbe vajaduse rahuldamiseks, kuid Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi sõnul on hetkel kasulikum müüa elektritoodang taastuvenergia võrku.

Koostootmisjaama ehituse alustamisel näitasid arvutused, et uus jaam langetab Rakveres sooja hinda 15-20%. Ivanov ütles toona, et see aitab neil edasi arendada pikkade traditsioonidega piiritusetootmist, mis on väga tundlik energiahindade suhtes. Aastane kogemus on aga andnud veel parema tulemuse. Soojusenergia hind on ettevõtte jaoks varasemast odavam ca 50%.

5. juunil külastab toostusuudised.ee Tööstuse klubi Rakvere piiritusetehast. Estonian Spirit OÜ juhatuse liige Sven Ivanov ja Rakvere piiritusetehase tegevjuht Arno Kangur räägivad, miks otsustas tööstusettevõte hakata ise energiat tootma, kuidas viidi läbi investeering energiatootmisse ja kuidas on tehtud investeering end ettevõtte jaoks tasunud. Juttu tuleb ka, kuidas rohelise energia tootmine aitas ettevõtte jaoks avada uue ekspordituru.

Vaata ürituse kava SIIT.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960