Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Agro jagas praktilisi rapsikasvatuse teadmisi

Möödunud nädala neljapäeval kogunesid põllumehed Torma POÜ rapsi katsepõldudele, kus toimus Baltic Agro rapsikasvatuse põlluseminar.

Põlluseminari teemadeks oli talirapsi lehekaudu väetamine, rapsi mullaherbitsiidid, kasvuregulaatorid, fungitsiidid ja insektitsiidid ning anti soovitusi kapsanuutriga võitlemiseks. spetsialistidele olid oma teadmisi jagamas ka Bayer, Syngenta ja BASF.

Lisaks Baltic Agro

Torma POÜ agronoom  Koidula Liis andis ülevaate põllul tehtud töödest. Katsepõllule oli külvatud 17.08. 2014 10 erinevat sorti: Sensei, Sequoia, SY Saveo, SY Alister, Edimax CL, Mentor, Rumba, DK Serenade, DK Impression ja Excalibur.

Koidula Liisi sõnul sai 2014. aasta sügisel tehtud kõikidel katselappidel üheaegselt ja sarnaselt kõik tööd. “Põld sai 12 päeva enne külvi 25 m3 läga hektari kohta. 14.08. andsime põhiväetist (NPK 4-12-32) 200 kg hektarile. Nädal peale külvi tegime esimese umbrohutõrje preparaadiga Sultan (1,5 l/ha) ja teine umbrohutõrje sai tehtud 2. septembril, kasutasime vahendit Targa Super (0,8 l/ha),” rääkis Torma POÜ agronoom. “Kasvuregulaatorina kasutati 18.09. Saveo, Alisteri ja Excaliburi aladel Toprexit (0,3 l/ha), teistel Caryxit (0,7 l/ha). 22.09. anti veel Excaliburile kasvuregulaatorit Tilmore (1,0 l/ha). Leheväetistest anti lisaks sügisel boori (1,5 l/ha) ja kaaliumi (3 kg/ha).”

Põllu üldmulje ja taimede areng oli hetkel suhteliselt sarnane. Koidula Liisi sõnul on silma järgi vaadates praegu kõige parem pilt Alisteri alal. „Selle külma kevade kohta on hea seis. Tänavu kevadel on antud 2 korda põhiväetist, aprilli alul  AN 34 (200 kg/ha) ja aprilli lõpus NS 21-24 (300 kg/ha). Leheväetist andsime 1. mail (Mg+B 3+1 l/ha). Samal päeval sai ka pandud Caryxit (0,7 l/ha) ja tehtud kesalille tõrje Lontreliga (0,15 g). Lisaks neile töödele on tehtud kolmel korral katsepõldudel ka N-testid,“ ütles Liis.

Põlluseminarid on parimad kohad teadmiste saamiseks

Baltic  Agro põlluseminarilt saadud praktilisi teadmisi pidas oluliseks Torma POÜ juht Ahto Vili, keda üllatas ka osalejate rohkus. „Tänavu kevadel saan olla rahul taliviljade tootmispõldudega, talirapsi põllud on eriti kenad. Sellised põldkatsed ja -seminarid on alati huvitavad, meil on sel aastal vaid rapsi katsepõld. Ega ta n.ö rahalist kasu too, küll on aga sellest ettevõtmisest saadud kasu teadmiste näol väga suur. Ise ju reaalselt tootmises kõiki uusi tooteid ei proovi aga põldkatsed annavad võimaluse teha kõike parimate vahenditega ja saada parimat nõu spetsialistidelt. Selline info ja kogemus aitab leida sobivaid sorte tootmispõllule,“ selgitas Vili.

Kui aega ja mahti on, siis üritab Ahto Vili ikka ka ise osaleda just sellistel põlluseminaridel. „Ega eestlane on suhteliselt tagasihoidlik rahvas ja ise ju teise põllule jalutama ei lähe,“ lisa Vili.

Torma POÜ agronoomi Koidula Liisi sõnul on sellised katsed parimad õppimiskohad. „Minule on see õppimise koht. 2007. aastal olid meie maadel esimesed katsed ja ega mujalt selliseid teadmisi ei saagi. Katse on ju kogu aeg silme ees ja näed, mis toimub selle rapsiga ja kuidas mingi uus toode toimib. Kui sa niisama käid koolitustel, siis sellist infot nagu põllupäevadelt sa ei saa. Suhtleme ka palju oma naabritega, Sadala Agro juht on näiteks alati ka meie põldusid vaatamas ja mina nende omi ning siis vahetame omavahel nähtut ja selgitame tehtut. Aastatega on selgeks saanud tegelik sordivalik tootmispõldudel, kus kasvatame ainult kolme sorti. Katsepõllud on uute sortide ja toodete leidmiseks parimad kohad. Las taimed hakkavad õitsema, siis saab veel paarema pildi,“ tõi põlluseminaride olulisuse välja Liis.

Vaata fotosid Baltic Agro põlluseminarilt Torma POÜ katsepõllul:

 

 

MIS ON MIS – Torma POÜ

Torma POÜ põhitegevusaladeks on taimekasvatussaaduste, piima ja veiseliha tootmine ning realiseerimine.

2014. aastal oli haritava maa pind kokku 2121,07 ha, millest teravili 1022,23 ha, raps 377,3 ha ja rohumaad 721,54 ha. Teravilja toodeti 5234,4 tonni, rapsi 1058,5 tonni ja rohtseid söötasid 10190 tonni.Piima kogutoodang oli 5894 tonni, lehma kohta 11063 kg. Piim müüdi Valio Eesti ASile,Veiseid realiseeriti eluskaalus 100,7 tonni, tõuloomadena 391 noorlooma.2014. aastal oli Torma POÜ müügitulu 2 798 423 €. Müügitulust moodustas taimekasvatustoodang 24,6 %, loomakasvatustoodang 74,8% ja muu toodang 0,6% .2014. majandusaasta kasumiks kujunes 92 480 €.

Loe lisaks:

Taliviljade väetamisest saad lugeda SIIT. ..

Rapsi taimekaitsest saad lugeda SIIT

Ristõieliste nuutrist saad lugeda SIIT

Torma POU agronoom Koidula Liis ja juht Ahto Vili
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960