Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti disainiguru ehitas Filipiinidel üles kalakrõpsude tootmise

3 kuuks Filipiinidele kolinud disainiagentuuri Velvet loovjuht Janno Siimar aitas käivitada moodsa kalakrõpsude tootmise, et anda tööd kohaliku kaluriküla kalameestele ja nende naistele.

Janno Siimari põhiline roll oli koos Eesti heategevusliku MTÜ Andakidz juhi Robin Gurneyga välja töötada ja ellu viia plaan, millega Talisay küla kaluriühing TAFIAS saaks endale värske identiteedi, arendaks tuluallikaid ja looks juurde töökohti, parandades seeläbi piirkonna ühtede vaesemate perede eluolu.

Projekti käigus otsustati Talisay kaluriühingu kaubamärk moderniseerida ja samal ajal tuua turule uus premiumklassi kalatoodete sari. Hoolimata keerulistest tingimustest kuumas ja niiskes kliimas ning äärmiselt piiratud eelarvest ja viletsast internetiühendusest, töötas Siimar käesoleva aasta veebruaris välja uue tootekontseptsiooni World Famous Tilapia Chips (maailmakuulsad Tilaapia kala krõpsud). Märtsiks olid krõpsud turule toodud.

“Uued tooted on juba müügil paljudes erinevates kohalikes kauplustes, puhkekeskustes ja lennujaamades ning müük teistesse Filipiinide piirkondadesse suureneb iga nädalaga, samuti terendavad juba ka ekspordivõimalused teistesse riikidesse,” märkis vabatahtlikuna töötanud Siimar.

Andakidz MTÜ juhi Robin Gurney sõnul oli tema suur unistus ehitada TAFIAS kaluriühing nullist üles ja Janno Siimari panus sellesse on olnud tohutu. “Ma loodan, et tema on võitnud sellest kogemusest vähemalt sama palju, kui seda on teinud Talisay küla inimesed Filipiinidel,” ütles Gurney, kelle kinnitusel polnud Siimar ei esimene ega kindlasti ka viimane eestlasest vabatahtlik selles piirkonnas. Juba praegu käib aktiivselt järgmiseks talveks uute vabatahtlike otsimine. Näiteks loodetakse leida pädevat käsitööeksperti ja spetsialisti kala säilitamise alal, et veelgi edendada Anda regiooni elanike heaolu.

“Töötada täiesti teistsuguses keskkonnas, täiesti teistsuguste tööriistadega hoopis teistsuguste inimeste heaks ning aidata seejuures tuua turule toodet, mis edu korral muudab väga paljude kohalike elu kardinaalselt, oli mulle kui disainerile ja kui inimesele tubli väljakutse ja tegelikult unistuste töökoht,” soovitas Janno Siimar teistelgi huvilistel vabatahtlikuna kätt proovida.

Eesti Välisministeeriumi arengukoostöö vahenditest kaasrahastatud projekti eestvedaja on Eesti heategevuslik mittetulundusühing Andakidz MTÜ, mis keskendub vähekindlustatud laste ja nende perede aitamisele Anda regioonis Filipiinidel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960