Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELF kuulutab avatuks vooluveteteemalise talgusuve

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) 16. talgusuvi on alanud. Looduskaitse mõtet, elurikkust ja traditsiooniliste töövõtete omavahelisi seoseid tutvustavad talgureisid keskenduvad sel aastal vooluveekogudele ning viivad loodussõpru teist aastat ka piiri taha Lätti.

Tänavune talguhooaeg toob lisaks traditsioonilistele sihtkohtadele ja talgutöödele kaasa ka midagi uut. Esimest korda on ELFi vabatahtlikud talgulised pikematel talgureisidel Ida-Virumaal. „Kui varasematel aastatel oleme sinna kanti sattunud üksnes päevasteks talguteks, siis sel aastal ootab meid seal ees lausa kaks suuremat tööd. Lohusuus oleme talgulistega abis potentsiaalse mudakonna ja rohekärnkonna elukoha taastamisel ning Avijõel likvideerime käimasoleva vooluvete aasta raames sealseid vanu paisujäänukeid,“ tutvustas ELFi talgukorraldaja Jaanus Libek tänavusi plaane.

Jaanus Libeki sõnul on vabatahtlike panus looduskaitses väga vajalik. Eestile omased maastikud ja nende liigiline koosseis on olnud läbi aja inimtegevusest vähemal või rohkemal määral mõjutatud. „Kui mõneski kohas saab loodus seda paremini hakkama, mida vähem inimene sinna sekkub, siis meie puisniitude, loopealsete ning rannaniitude elurikkus sõltub paljuski sellest, kas ja kuidas inimene seal tegutseb,“ selgitas Libek talgutööde tagamaid.

Peale pärandmaastike hooldamise ja taastamise saavad vabatahtlikud suvistel talgutel kaasa lüüa mitme haruldase ja kaitsealuse liigi – näiteks harivesiliku, kõre ja ebapärlikarbi – elupaikade korrastamisel. Tänavune talguhooaeg kulgeb suures osas vooluvete-aasta märgi all. Koostöös Eesti Loodushoiu Keskusega tutvutakse Eesti jõgede ja sealse elustikuga, tehakse vooluveekogude heaks talgutöid ning võetakse ette retki jõgede peal ja kaldal.

Traditsioonilisi töövõtteid tutvustavad ja loodusega vahetut sinasõprust pakkuvad loodustalgud toimuvad erinevatel looduskaitsealadel ja rahvusparkides. Talguhooaeg kestab kevadest sügiseni – nii kuidas ilma ja päevavalgust jagub. Kõige tihedam on

juuli ja augusti kalender. ELFi talgusuvi ei hõlma vaid töötamist – see on vahetut osalust pakkuv aktiivne puhkus, kus osalejad saavad tööoskusi ning teadmisi ümbritseva looduse ja selle asukate kohta.

Vaata lisaks:

Kodulehel www.talgud.ee on kõigil huvilistel valida 20 eripärase talgureisi vahel.

ELFi talgureisidele saavad huvilised registreeruda SIIN.

Vooluvete aasta kohta saab infot SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960