Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Agro jagas saarlastele tarkust

Nädal tagasi said Saaremaa põllumehed targemaks Baltic Agro põlluseminaril. Koos Baltic Agro, Bayeri ja BASFi konsultantidega käidi mööda sealseid teravilja, oa ja rapsipõlde ning vaadati põllul toimuv üle.

Oma soovitusi olid tulnud jagama ka Saaremaa Põllumajandusameti esindajad Maie Hõbenael ja Anne Väli. Mõlemad spetsialistid panid põllumeestele südamele taimekaitsevahendite õiget kasutamist, kogustest kinnipidamist, mitte ala- ega ülekasutamist, et vältida taimekahjustaja resistentsust.

„Kui kasutada ühte ja sama toodet samal põllul aastaid, eriti juhul, kui tegemist on vaid ühte toimeainet sisaldava tootega, võib vähemtundlike kahjustajate populatsioon põllul suureneda ning toote efektiivsus langeb. Siit soovituseks kasutada samal põllul vaheldumisi erinevaid tooteid, lähtudes nende toimemehhanismist. Head on mitut toimeainet sisaldavad tooted. Ja kõige olulisem on kasutada registreeritud kulunorme,“ soovitas Hõbenael.

Saaremaa põllud olid kenad ja lopsakad

Saaremaal ei kasvatata just palju talirapsi aga need kasvatajad, kel tänavu see kultuur maas, võivad küll oma põldudega rahul olla. Sama seis oli talinisu põldudel. Ka uba, mida Saaremaal vähe, oli heas seisus. Külm kevad ei soosi aga suviviljade kasvu.

Õlleoder Sulev Madissoni põllul tõotas head saaki, kas see sobib ka õlleodrana müüa, see selgub peale vilja kuivatamist. Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas pani põllumeestele südamele, et kindlasti jälgitaks just odra kuivatamist. „Ärge kuivatage otra nii nagu muud teravilja ehk mitte mingil juhul ärge õlleotra üle kuivatage, see vähendab idanevust ja seda saame osta vaid tavaodrana, mille hind on aga odavam,“ sõnas Ameerikas.

Kõige ilusa kõrval, hakkas Saaremaa viljapõldudel silma taimehaigusi, näiteks kõrreliste jahukaste ja odra võrklaiksus. Haiguste põhjuseks pidasid põllumehed ennekõike seda, et tänavune kevad oli sajusem, kui tavaliselt ning ei olnud võimalik kõiki kevadtöid õigel ajal teha. Nüüd said aga nii BASFI kui Bayeri spetsialistid anda nõu, mis vahendiga ja kuidas oma põllud korda saab.

Ühiselt tõid saarlased välja selliste ürituste hea poole – on hea kui info tuleb koju kätte, kust muidu ammutada teadmisi uute väetiste, kemikaalide ja ka sordivaliku kohta. Ise ju kõike katsetada ei jõua.

Soovime saarlastele suuri saake!

 

Baltic Agro jagas saarlastele tarkust
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960