14. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tule põllumajandust õppima Järvamaa Kutsehariduskeskusesse

Järvamaa Kutsehariduskeskus ootab õppima põllumajanduse, veterinaaria ja kalanduse valdkonda. Õppetöö toimub nii päevase kui paindliku õppe vormis (töötavale inimesele). Dokumente võetakse kastu kuni 14. augustini 2015.a.

Kõige suurem valdkond, kuhu õppima oodatakse on põllumajandus, mille all saab õppida erinevatel tasemetel taimekasvatust, veisekasvatust, karuslooma- ja küülikukasvatust ja hobuhooldust.

Kutsekeskhariduse õppel, kohe peale põhikooli, saab õppida põllumajandustöötajaks (4 tase), õppeaeg  3,5a ja hobuhooldajaks, õppeajaga 3a.  Nüüdisaegne põllumajanduslik tootmine nõuab kõrgetasemelist oskustöötajat. Põllumajanduserialal õppimine annab teadmised ning oskused taime- ja loomakasvatusest, farmiseadmetest ja süvendatult põllumajandustehnikast. Hobuhooldaja erialal õppimine annab põhjalikud teadmised ja oskused hobustega töötamisel. Õppe käigus on võimalus omandada tasuta B-, C1- ja T-kategooria juhiload ning taimekaitsetöötaja tunnistus. Praktiline õpe sooritatakse kooli õppetallides, -lautades, -põldudel ning -töökojas.

Täiskasvanutele on põllumajanduse valdkonnas erinevaid võimalusi õppimiseks ning enda täiendamiseks, et olla tööturul läbilöögivõimeline.  Paindliku õppe vormis saab õppida põllumajandustöötajaks (tase 4) 1a õppeajaga nii taime-, veise- kui sellel õppeaastal ka karusloomakasvataja suunal. Põllumajandustöötaja, tase 4 taimekasvataja on spetsialiseerunud põllukultuuride (teravili, tehnilised kultuurid jm) ja rohumaaviljeluskultuuride kasvatusele. Tema põhilisteks tööülesanneteks taimekasvatussaaduste tootmisel on sööda varumine, põlluharimine, sh külvipinna ettevalmistamine, külvamine ning põllumajandusliku maa ja kultuuride hooldamine. Ta koristab saaki, säilitab seda ja valmistab müügiks ette. Veisekasvataja põhilisteks tööülesanneteks loomakasvatussaaduste tootmisel on loomade heaolu ja tervisliku seisundi jälgimine, nende hooldamine ja söötmine, osalemine loomade taastootmisega seotud töödel ning lüpsmine. Karuslooma- ja küülikukasvataja põhilisteks tööülesanneteks on loomade heaolu ja tervisliku seisundi jälgimine, nende hooldamine ja söötmine, osalemine loomade taastootmisega seotud töödel.

Uudsena on võimalus Järvamaa Kutsehariduskeskuses õppida kõrgeima (5 tase) kutse tasemel põllumajandustootjaks, mis on jätkuõpe keskhariduse baasil õppele, peale 4 taseme kompetentside saavutamist. Kõrgeimat taset saab õppida algaval õppeaastal taime-, veise ja hobusekasvataja suunal õppeajaga 6 kuud. Põllumajandustootja, tase 5 on erialase töökogemusega spetsialist, kes planeerib, analüüsib, korraldab ja vastutab looma- või taimekasvatusliku tootmise eest vastavalt spetsialiseerumisele. Ta toodab, esmatöötleb ja turustab põllumajandussaadusi. Tema peamisteks tööülesanneteks on ettevõtte tootmistegevuse kavandamine ja korraldamine, tootmismahtude ja tööjõu vajaduste planeerimine, tööde juhtimine või teostamine, majandustegevuse üle arvestuse ja aruandluse pidamine, vajadusel ettevõtte esindamine ning klientide ja vahendajatega suhtlemine.

Nüüdsest on võimalus õppida ka neil inimestel, kellel kunagi jäi koolitee pooleli ja ei olnud võimalust omandada põhiharidust. Neile on võimalus õppida põllumajandustööliseks (tase 3) 1a õppeajaga nii veise-, hobuse- kui karusloomakasvatustöölise suunal.

Sügisest lisandub põllumajandusvaldkonda veel üks huvitav õppe võimalus. Töökohapõhise õppena hakatakse õpetama lüpsjaid nii 3 kui 4 kutse tasemel ning tulevikus avatakse ka osakutse põllumajandusmasinatega töötaja (3 ja 4 tase) mis on mõeldud farmitöölistele.

Hobuhooldajaks (4 tase) saab õppida nii paindliku kui päevase õppe vormis õppeajaga 2a. Hobuhooldaja peamisteks tööülesanneteks on hobuste hooldamine ja söötmine. Ta jälgib hobuste liigiomast käitumist ja seisundit ning osaleb tallihoonete, rajatiste ja territooriumi koristamis- ja hooldustöödel. Hobuhooldaja võtab osa hobuste õpetamisest, vajadusel ratsutab ja/või rakendab hobust, abistab loomaarsti ja osaleb taastootmisprotsessis.

Veterinaaria valdkonnas on võimalus õppida Loomaarsti abiliseks (tase 4) nii paindliku kui päevaõppe vormis. Õpe toimub keskhariduse baasil. Paindliku õppe vormis saab õppima asuda ainult varasema erialase töökogemusega või loomakasvatuskogemusega inimene. Loomaarsti abilise tööülesandeks on loomaarsti abistamine erinevate manipulatsioonide tegemisel. Ta suhtleb klientidega ja tagab loomaarsti praksise töö sujuvuse, osaledes tulemuslikult meeskonnatöös. Tema peamisteks tööülesanneteks on loomadele diagnostiliste protseduuride tegemine, loomade hooldamine ja raviprotseduuride läbiviimine loomaarsti järelvalve all.

Kalanduse valdkonnas saab õppida Kalakasvataja (tase 4) erialal mis on põhihariduse baasil ja toimub paindliku õppe vormis, uus kursus alustab veebruaris 2016.a. Sellele erialale oodatakse dokumente 2015.a. lõpuks. Kalakasvataja on oskustöötaja, kelle töö eesmärgiks on vesiviljelussaaduste tootmine ja nende turustamisprotsessis osalemine. Tema peamiseks tööülesandeks on kalade tootmiseks vajaliku kasvukeskkonna tagamine.

Paindliku õppe vormis toimub õpe nelja (4) päevaste tsüklitena (üldjuhul teisipäevast reedeni), ühel kuni kahel korral kuus ning sessioonidevahelisel ajal iseseisvalt ennast täiendades. Sesside ajad on üleval kooli kodulehel erialade all. Praktiline õpe sooritatakse kooli õppemajandis. Lisaks tuleb sooritada praktika ettevõtetes.

Õppetöö toimub Särevere õppekohas ja on õppijale tasuta!

Täpsem info kooli kodulehelt www.jkhk.ee.

Autor: Külli Marrandi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960