Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 21. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teet Soorm: 150 000 eurot investeerisime seakatku ennetusse 

Sigade Aafrika katku levikut kommenteerib põllumajandus.ee veebile HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm.

Soorm ütles, et AS Rakvere Farmid süsteem kasvatab ca 40% Eesti sigadest ning nende süsteemi kuulub üle Eesti 25 seafarmi, millest kõik on tarastatud ning omavad statsionaarseid desovanne. 

"Ennetavate meetmetena tegime aasta alguses 150 000 euro suuruse investeeringu ning ehitasime oma suurimasse Ekseko seafarmi Viiratsis Viljandimaal ainulaadse desomaja, kust sõidavad läbi kõik autod, mis farmi territooriumile sisenevad," kommenteeris Soorm.

Samuti läbivad tema sõnul kõik töötajad ettevõtte välistsoonis kaks korda desovanni, käivad dušši all ja saunas ning vahetavad riided, misjärel veelkord desinfitseerivad enda jalad ja käed. Kuna sigade Aafrika katku viirus levib Soormi sõnul otsese kontakti teel, siis on kogu farmi ala taraga piiratud, lisaks on keelatud töötajatel toiduainete toomine AS Rakvere Farmid territooriumidele. Oluline on järgida kõiki Veterinaar- ja Toiduameti poolt ettenähtud bioohutusnõudeid ja seda selgitame pidevalt kõikidele oma töötajatele kui ka koostööpartneritele. 

„Olulisema asjana tarbija seisukohalt tuleks siiski silmas pidada, et sigade Aafrika katk on kodu- ja metssigade viirushaigus ning sealiha tarbimine inimestele ja teistele loomadele ohtu ei kujuta. Sellegipoolest on viiruse levik kiire ja sellest tingitud majanduslik kahju suur ning seetõttu on nakkuse levikule piiri panemine ja kaitsemeetmete rakendamine üliolulised. Eesti suurima seakasvatajana järgime väga hoolikalt sigade Aafrika katku tõkestamiseks ennetavaid meetmeid, et katk ei jõuaks AS-i Rakvere Farmid farmidesse," märkis Soorm.

Veterinaarameti spetsialistid märkisid, et suure tõenäosusega tõid seakatsku metsast farmidesse mustikakorjajad.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960