Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 31. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon kinnitas tauditsoonide uued piirangud

Euroopa Komisjon kinnitas reedel sigade Aafrika katku tauditsoonide uued piirangud. Rangeimast piirangutsoonist jäi välja Ekseko farm Viiratsi vallas Viljandimaal.

„Kolmandasse tsooni jäävatele seakasvatustele tulevad tõsised piirangud, mis aga ei tähenda, et sealiha tootmine ja turustamine oleks võimatu. Tuleb arvestada uute reeglitega,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. Ekseko väljajäämine kolmanda tsooni piirangutest näitab ministri sõnul, et ettevõtte investeeringud bioohutuse väga kõrgesse tasemesse on end ära tasunud.

Sigade Aafrika katku diagnoos kodusigadel toob kõrgendatud haigusriskiga piirkonnale kaasa täiendavad kitsendused, kuid sealt pärit liha ja -toodete käitlemine ning turustamine on endiselt lubatud.

"Kolmandast tsoonist pärit liha tuleb Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt töödelda ja turustada eritingimustel. See tagab kitsendustega alalt pärineva liha liikumise jälgitavuse. Kolmanda tsooni farmidest pärit liha on täiesti tavaline sealiha, kuid läbinud enne poelettidele leidmise veelgi rangema kontrolli,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Euroopa Komisjoni otsuse ja III tsooni jäävate piirkondade loeteluga saab tutvuda SIIN

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960