Autor: Tiiu Annuk • 19. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Taliteravilja ja –rapsi umbrohutõrje

Saagikust mõjutab oluliselt sordi talvekindlus. Lisaks talvitumisele on väga oluline sordi haiguskindlus, kindlasti üks olulisemaid töid enne külvi on seemnete puhtimine.

Puhtimine aitab kaitsta seemneid mitte ainult seemnete pinnal, vaid ka selle sees olevate haigustekitajate eest. Samuti aitab puhis taime varajases arengufaasis ära hoida mulla kaudu levivaid haigusi. Puhitud seemne külvamisel moodustub ühtlane külv, kuna taimed juurduvad paremini ja kasvavad kiiremini ning ühtlasemalt. Lisaks saame vähendada pritsimiskordade arvu, kuna väldime nakatumist lehehaigustesse varajases kasvufaasis. Nii pannakse alus tulevasele saagile ja selle kvaliteedile. Seemnete puhtimiseks kasutatavad tooted peaksid hõlmama võimalikult laia seenhaiguste spektrit. Vaid puhitud seemnete külvamine aitab vältida teatud haiguste (kõvanõe, lendnõe, kõrrenõe, odra triiptõve, juuremädaniku) poolt tekitatavat kahju. Puhtimine on parim ja ka odavaim viis taimehaigusi tõrjuda, eriti tähtis on see taime kasvu algperioodil, kui taim on nõrk ning ilmastikutingimused sageli väga muutlikud.

Kuna taliviljade külviaeg läheneb, on vaja hakata mõtlema missugust sorti külvata ja millega puhtida, kes seda veel teinud pole. Puhtimispreparaadina soovitame kasutada laia tõrjespektriga, kolme toimeainet sisaldava, kontaktse ja süsteemse toimega toodet Celest Trio 060 FS. Toode sobib nii talinisu, taliodra, tritikale kui rukki seemnete puhtimiseks.

Puhtimisvahendile saab lisada juba tänaseks väga tuntud toodet Tenso Cocktail. Toode sisaldab taime kasvuks vajalikke mikroelemente, mida sageli on mullas puudu või on nad mulla pH tõttu taimele kättesaamatud. Aastate jooksul on ta oma efektiivsust tõestanud enamsaagi saamise näol. Tenso Cocktail avaldab positiivset mõju seemne arengule, stimuleerib idanemise jõudu (2-15%), suurendab idanemise kiirust (2-7%) ning suurendab vastupanuvõimet taimehaigustele ja ebasoodsatele ilmastikutingimustele taime kasvu algstaadiumis. Preparaadi kulunorm on 50-100 g/t.

Nii nagu mikroelemente, on viimastel aastatel puhistele lisatud ka aminohappeid ja biopreparaate. Prolis on kindlasti üks nendest, mida on efektiivselt kasutatud. Prolis sisaldab 99,5% aminohapet L-a proliin. Väga sageli on seda kasutatud just lehe kaudu varakevadel, sügisel või hooajal, kui taim on stressis, aidates sellega tugevdada ja taastada taime elujõudu. Sama efektiivselt kui Prolis toimib lehe kaudu, annab ta lisaenergiat, ergutab narmasjuurte moodustumist, suurendab külmataluvust ja vastupidavust stressitingimustele ka puhisena kasutamisel, kulunorm 5 g/t.

Biopreparaatidest on seemnete puhtimiseks spetsiaalne taimse päritoluga biostimulaator Active Start. Lisaks koostises olevatele aminohapetele on tema koostises samblaid, mis sisaldavad väärtuslike toiteaineid: amino- ja nukleiinhappeid, mikro- ning makroelemente, vitamiine ja muid taimedele kasulikke toiteaineid. Preparaadi koostises olevad ained soodustavad lämmastiku sidumist ja bakterite arengut. Active Start soodustab juurte arengut ja vähendab taliteraviljade külmumise riski, taliteraviljade paremat talvitumist ja varasemat vegetatsiooni algust kevadel. Võrsumise suurenemist ja produktiivsete võrsete kasvu ning arengut. Active Start’i tohib segada kõikide puhtimisvahenditega. Mitte segada väävlit sisaldavate preparaatidega. Lahustatud preparaat tuleb ära tarvitada 12 tunni jooksul. Puhituid seemneid võib säilitada 2-3 kuud. Kulunorm teraviljadel 1,0-1,2 l/t, rapsil 1,0-1,3 l/t.

Umbrohutõrje taliviljades

Umbrohutõrjest oleks justkui vara rääkida, aga kuna teatud tooteid saab kasutada kohe peale külvi või teraviljade varajases faasis, on vaja hakata sellele ka kohe mõtlema. Talvituvaid umbrohtusid on hea tõrjuda juba sügisel, kuna pika sügise korral võivad nad muutuda kevadel tõsiseks probleemiks, eriti kui kevad tuleb jahe nagu tänavu ning umbrohutõrje viibib näiteks öökülmade tõttu.

Lisaks võimaldab sügisene umbrohutõrje kevadisi töid-tegemisi paremini korraldada. Sageli on probleemiks rapsi varis, mis hakkab konkureerima tugevalt kultuuriga, kasutades nii valgust kui toiteaineid. Samuti loob tihe taimik soodsa mikrokliima taimehaigustele. Kõrrelistest on probleemsed talvituvad umbrohud nt. rukki-kastehein, harilik kastehein ja murunurmikas. Laialehelistest harilik kesalill ja üheaastatest talvituvatest umbrohtudest vesihein, harilik hiirekõrv, põldmailane ja põldkannike.

Mullaherbitsiidid on pika toimega ja sügisel kasutades on nende eeliseks see, et kevadel ei pruugi olla üldse vajadust uuesti umbrohutõrjet teha. Kõikide mulla kaudu toimivate herbitsiidide toimet suurendab mulla-niiskus. Samuti tuleks jälgida, et pinnas oleks võimalikult hästi ettevalmistatud, suured mullakamakad võivad takistada preparaatide mõju. Samuti kõrge huumusesisaldusega muldadel on herbitsiidide efektiivsus mõnevõrra väiksem.

Mis tooteid võiks kasutada, saad lugeda pikemalt SIIT.

Talirapsi umbrohutõrje

Esimesed talirapsikülvid on juba üleval. Mõnel pool Eestis on aga viimasel perioodil suhteliselt kuiv olnud ja seetõttu pole saanud mullapreparaate kasutada. Paljusid tooteid on lubatud kasutada ka peale tärkamist nt. Fuego Top jt., seega on võimalust neid kasutada veel küll. Kindlasti ei tohi kasutada peale tärkamist Teridox 500 EC’d, Brasan 540 EC’d ja Kalif Mega’t, kuna võivad kahjustada kultuuri. Üldjuhul tõrjuvad kõik mullaherbitsiidid kesalille, vesiheina, valget hanemaltsa, verevat iminõgest jt. Lisaks kaheidulehelistele kultuuridele tõrjuvad mullaherbitsiidid edukalt ka kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas, põld-rebasesaba, rukki-kasteheinad jt. Juhul kui teil on tõsiseks probleemiks põldsinep ja põldrõigas, soovitame kasutada toodet Salsa. Salsa optimaalne kulunorm on 15-25 g/ha. Talirapsil ja -rüpsil võime kasutada ka jaotatult sügisel 7–9 g/ha + 15–16 g/ha kevadel. Maksimaalne kogus kasvuperioodi kohta on 25 g/ha. Salsa on väga hästi segatav ka mullaherbitsiididega nagu nt. Sultan 500 SC, Butisan 400 SC või Fuego Top. Sellega laiendame mõlema toote umbrohutõrjespektrit. Sobiv aeg kasutamiseks on rapsi idulehtede faasis, kus umbrohi on juba tärganud, kuid ka mullamõjuga tooted toimivad hästi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960