Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätis kohtuvad erakorraliselt Baltimaade ja Poola peaveterinaarid

26.-28. augustini toimub Lätis, Daugavpilsis Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhtide erakorraline kohtumine, kus vaadatakse üle kokkulepitud seakatku tõrjemeetmed ning otsitakse lahendusi ohtliku taudi leviku peatamiseks regioonis.

„Eelmisel aastal vastuvõetud ühine strateegia taudi tõrjumiseks tuleb täna uuesti üle vaadata ning ajakohastada, sest olukord on tänaseks oluliselt muutunud,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. „Eelkõige tuleb leppida kokku ühistes meetmetes metssigade populatsiooni otsustavaks vähendamiseks kogu regioonis, et seakatku looduslikku reservuaari metsas piirata. Kuna seakatku levik on probleem kogu piirkonnas, siis saab tulemuslik olla vaid nelja riigi ja Euroopa Komisjoni ühine tegevus selle tõkestamiseks.“

Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhid annavad kohtumisel ülevaate sigade Aafrika katku leviku  hetkeseisust, analüüsivad seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmete tõhusust ning kogemusi seniste taudikollete likvideerimisel. Üheskoos vaadatakse veelkord üle Baltimaade ja Poola ühises tegevuskavas kinnitatud ennetus- ja tõrjemeetmed.

Baltimaade ja Poola ühine tõrjeprogramm sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks allkirjastati 2014. aasta 1. septembril Poolas Pulawys toimunud veterinaarametite juhtide kohtumisel. Dokumendi on kinnitanud Euroopa Komisjon ning see on aluseks rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetega seotud kulutuste hüvitamiseks liikmesriikidele Euroopa Komisjoni poolt.

Alates 2014. aasta jaanuarist on Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis diagnoositud sigade Aafrika katku nii kodu- kui metssigadel. Eestis diagnoositi esimene seakatku juhtum metssigade hulgas 8. septembril 2014 ning esimesed taudipuhangud kodusigadel 21. juulil 2015. aastal.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960