Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis andmed peab seakasvataja esitama PRIAle?

Sigade katku leviku tõttu on väga oluline, et kõik seakasvatajad järgiksid täpselt kehtestatud nõudeid. Nende hulka kuulub ka kohustus registreerida PRIAs andmed loomapidajate, loomakasvatusehitiste ja loomade kohta.

Tuletame ülevaatlikult meelde põllumajandusloomade registriga seotud nõudeid. Kui leidub seakasvatajaid, kes neid seni pole järginud, siis taudi tõttu on äärmiselt vajalik andmed kas või hilinenult registrisse kanda.

Millised andmed tuleb esitada?

Alustades kodusigade (ka ühe sea) pidamist, tuleb loomapidajal kanda enda kui loomapidaja kliendiandmed PRIA põllumajandusloomade registrisse, kui ta eelnevalt juba ei ole loomapidajana PRIA-s registreeritud. Seda on võimalik teha kliendiportaali e-PRIA kaudu või edastades täidetud avalduse koos koopiaga isikut tõendavast dokumendist PRIA-le. 

Loomapidaja andmete muutumisest tuleb registrile edaspidi teatada 15 tööpäeva jooksul muutumisest arvates.

Järgmiseks tuleb registrisse kanda sigade pidamiseks kasutatava hoone või rajatise (tegevuskoha) andmed. Seda saab teha samuti e-PRIA-s (loomade registri teenus „Hoone või ala registreerimise taotlus“) või PRIA maakondlikus teenindusbüroos. Iga registrisse kantud tegevuskoht saab registreerimisnumbri, mis koosneb ISO-koodi tähisest EE ja kuni 5-kohalisest numbrist. Andmeid on võimalik muuta ja sulgeda ka e-PRIA kaudu.

Kui hoone või rajatise (tegevuskoha) andmed muutuvad või tegevus selles lõpetatakse, tuleb sellest registrisse teatada 7 päeva jooksul.

Kui sigade pidamiseks kasutatakse mitut lähestikku asuvat hoonet, mida saab käsitleda ühtse kompleksina ning kus peetavad sead moodustavad ühtse karja, siis saab  need registreerida ühe tegevuskohana. Selleks peab olema Veterinaar- ja Toiduameti eelnev nõusolek. Nõusoleku saamiseks tuleb loomapidajal esitada taotlus ja vastavad andmed (kaart tegevuskoha moodustavate hoonete kohta ning karja pidamise kirjelduse kohta) maakonna veterinaarkeskusele.

Seapidajal tuleb iga aasta 15. maiks teatada põllumajandusloomade registrile peetavate sigade (põrsad, võõrdepõrsad, nuumsead, nooremised, emised, kuldid)  arv tegevuskohtade kaupa 1. mai seisuga. e-PRIA-s on vastav loomade registri teenus „Sigade arv ehitises 1. mai seisuga“. Kellel on soov andmed esitada paberkandjal või digiallkirjastatult e-postiga, siis vormid andmete esitamiseks leiate SIIT.

Sigade liikumine ja sündmustest teavitamine

Kui siga viiakse sellest hoonest, kus ta sündis, teise hoonesse, tuleb ta märgistada tätoveeringuga või vasakusse kõrva kinnitatud plastikust kõrvamärgiga. Märgistusel on hoone number (vt selgitust eespool), kus siga sündis. Elussea karja toomisel peab loomal alati olema märgistus hoone numbriga, kus ta sündis.

Kui siga viiakse tapamajja, tuleb lüüa nõelhaamriga sea kintsu piirkonda selle hoone number, kust loom tapamajja saadetakse. Märgistamine tuleb teha vahetult enne sigade veovahendile laadimist.

Tuletame meelde, et seakatku tõttu tuleb sigade viimisel ühest karjast/laudast/piirkonnast teise kindlasti jälgida piiranguid ja nõudeid, mis on kehtestatud „Sigade klassikalise katku ja sigade aafrika katku tõrje eeskirjas“.

Sea liikumisel ühest karjast teise peab loomapidaja sellest teavitama PRIA-t. Registrisse kantakse järgmised sigadega toimunud sündmused: liikumine sama loomapidaja ühest hoonest teise, liikumine ühe loomapidaja karjast teise loomapidaja karja, Eestist väljavedu EL-i või kolmandatesse riikidesse, Eestisse toomine EL-ist või kolmandatest riikidest. Sigade hukkumisi ja tapmisi registrisse ei kanta.

Sündmustest tuleb teavitada 7 päeva jooksul e-PRIA või muude kanalite (post, e-post, faks, maakondlik büroo) kaudu.

Loomapidaja peetav arvestus

Loomapidaja peab pidama kohapealset jooksvat arvestust kõikide karjas olevate sigade kohta. Arvestuses kajastuvad järgmised andmed:

- karjatuleku kuupäev

- karjast väljamineku kuupäev

- sigade arv karjas

- hoonete numbrid, kus sead sündisid, kust karja toodi ja kuhu karjast välja viidi

- sigade müügi korral uue loomapidaja nimi, aadress ja isiku- või registrikood

Arvestusse tuleb kanda andmed hiljemalt 3 päeva jooksul alates sündmuse toimumisest. Andmeid tuleb säilitada vähemalt kolm aastat peale looma karjast väljaminekut.

Õigusaktid ja kasulik teave

Eespool kirjeldatud nõuded on kehtestatud erinevate õigusaktide ja kordadega, mille sisuga saab lähemalt tutvuda järgmiste linkide kaudu:

Põllumajandusloomade registri põhimäärusLoomatauditõrje seadus (põllumajandusloomade register on koostatud selle seaduse alusel)Sigade klassikalise katku ja sigade aafrika katku tõrje eeskiriSeakatkuga seotud teave on koondatud aadressile http://www.agri.ee/et/seakatkPõllumajandusloomade registri ja sellega seotud toimingute kohta vt ka teavet PRIA kodulehel . Sealt leiate ka vormi „Taotlus andmete kandmiseks põllumajandusloomade registrisse“:

Allikas: www.pria.ee

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960