Autor: Tiiu Annuk • 2. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: räägime talirapsi kasvureguleerimisest ja haigustõrjest

Selle nädala põlluinfos tuleb juttu talirapsi kasvureguleerimisest ja haiguste tõrjest,

Taliraps ja ka –rüps võivad sügisel nakatuda erinevatesse haigustesse, samuti võivad taimi kahjustada kahjurid, eelkõige nälkjad ja teod. Umbrohud põllul lämmatavad oma suure konkurentsivõimega kultuur-taimi.

Taimehaigustest ohustab kõige enam talirapsi ja -rüpsi sügisel fomoos, ehk mustmädanik (Phoma lingam, Leptospaeria maculans). Fomoos tekitab rapsil juurekaela- ja varremädanikku. Idulehtedele tekivad kollakad laigud, mis on keskelt valkjashallid, epidermise all tekivad mustad täpid (punktid) – seene pükniidid. Hiljem laigud suurenevad, on väljaveninud kujuga ning laikude keskosasse tekivad rebendid. Pärislehtedel on ümmargused, pruunikashallid laigud, mõnikord kontsentriliste ringidena. Nakatuvad ka taimede juured. Nekrootiliste laikude laienemisel tekivad varrel kahjustunud kohtades lõhed, mis puituvad ja taimed võivad murduda. Talirapsi sügisesel nakatumisel nakatunud lehed talvel hukkuvad, kuid seene pükniidid säilivad ja kevadel areneb haigus edasi. Seetõttu, nakatumise korral tuleb talirapsi pritsida haiguste vastu juba sügisel.

Sageli mainitakse tsülindrosporioosi (Pyrenopeziza brassicae, Cylindrosporium concentricum), kui sügisel nakatuvat haigust. Kindlasti ei tunne paljud meist seda haigust ära ja võib-olla pole sellest isegi kuulnud. Siinkohal on hea võimalus tutvustada selle haiguse haigustunnuseid, et saaksite seda ise tuvastada. Nakatumine võib toimuda juba varases kasvufaasis. Juba rosetistaadiumis ilmuvad lehtedele (nii alumisel, kui ülemisel küljel), alguses 1mm suurused valged täpid. Lehtede nakkus algab värvunud laikudest, arenevad ebakorrapärased pruunid laigud, mõnikord võivad laigud muutuda ka mustaks. Kui nakatunud lehed kuivavad ei kuku need mulla pinnale, vaid jäävad ripnema taime külge. Kuivanud lehti kokku vajutades kahisevad need metalselt. Haigusele on iseloomulik nakatunud lehe hilisem sirbikujuline kaardumine.

Võrsetel ja vartel võivad esineda helepruunid triibud (koore moondumine), võrsete tipud surevad. Moondunud varre osa võib olla kuni 15cm pikk. Laikudel võib esineda hõre eoskirme. Eoskirme esineb sagedamini kõtradel olevatel laikudel. Tugeva nakkuse korral kõdrad ei arene normaalselt, vaid on deformeerunud ja moondunud. Nakkus säilib seemnetel ja taimejäänustel 10 kuud, levides eostega tuule ja vihma abil. Saagilangus tekib lehestiku hävimisest, kõtrade kahjustusest ja enneaegsest avanemisest. Haigus võib levida ka teistel ristõielistel (kõik kapsa liigid, valge sinep) ja peedi põldudel. Haigust kannavad edasi ka ristõielised umbrohud. Haiguse tõrjel on oluline koristusjäänuste sissekünd. Seemned tuleks puhtida. Soovitatakse pritsida, kui 20% taimedest on nakatunud.

Lisaks haiguste tõrjele, on väga oluline taime kasvu reguleerimine. Pika sügisese kasvuperioodiga ning õigeaegse külviga, võib juhtuda, et taim kasvab üle. Ülekasvanud taim on haigustele enam vastuvõtlik ning oluliselt väheneb ka tema talve- ning külmakindlus. Et ennetada taimede ülekasvamist, tuleb tõsta nende külma- ja talvekindlust, soodustada juurte kasvu, suurendada juurekaela läbimõõtu (juurekaela läbimõõt olgu üle 6-8mm). Samuti tuleks taim viia võimalikult maapinna lähedale, kasutades erinevaid fungitsiide ja kasvuregulaatoreid.

Nii kasvureguleerimiseks kui haiguste tõrjeks on turul väga mitmeid tooteid. Kõige varem on lubatud kasutada Toprex 375 SC’d alates esimesest pärislehest, kuid soovitame toodet kasutada 3-4 pärislehe faasis, aga mitte hiljem kui rapsil on 6 lehte. Sügisesel kasutamisel pidurdab see tõhusalt kasvukuhiku väljavenimist ega lase rapsil liiga palju kasvada, samal ajal stimuleerib tugevama juurestiku arengut. Tootel on lisaks tugev rohendav toime. Talirapsil on toodet sügisel lubatud kasutada 1 kord, kulunormiga 0,3 l/ha. Toode on väga hea mõjuga fomoosi, tõusmepõletiku ja kuivlaiksuse vastu ning hea mõjuga tsülindrosporioosi vastu. Toprex 375 SC kasutamist saab ühildada teraviljavarise tõrjega, kui selleks peaks vajadus olema. Toode on segatav herbitsiididega (Salsa), insektitsiidide ja leheväetistega.

Caryx on väga tugev kasvuregulaator ja suhteliselt äkilise mõjuga, fomoosi vastu on mõningase mõjuga. Sügisene kasutamine hoiab ära talirapsi liiga jõulise vegetatiivse kasvu ning kasvupung püsib maapinna lähedal. Lumi katab madalamat kompaktset taime paremini ja kaitseb tuule ning külmakahjustuste eest. Caryx’iga töötlemine annab parema võimaluse kriitilised talvetingimused üle elada. Kasutatakse alates kolmandast lehest kuni leheroseti moodustumiseni, lubatud kasutada 1 kord sügisel, kulunormiga 0,7-1,4 l/ha.

Alates 4. pärislehe faasist on lubatud kasutada nii talirapsil kui -rüpsil toodet Tilmor. Tilmor on väga hea kasvuregulaator ja fungitsiid, hoides ära enamikke haigusi (tõusmepõletik, fomoos, tsülindrosporioos, kuivlaiksus), mis võivad mõjutada saaki.

Taimede kasvureguleerimiseks tuleb vastavalt kultuuri kasvufaasile valida õige kulunorm: Kui talirapsil ja -rüpsil on 5-6 lehte, kasutada kulunormi 0,8-1,0 l/ha. Kui talirapsil ja -rüpsil on 7-8 lehte, tuleb efektiivseks toimimiseks kasutada kulunormi 1,0-1,2 l/ha. Hooajal on lubatud pritsida kuni 2 korda.

Orius 250 EW on väga tuntud toode, mida on lubatud kasutada nii seenhaiguste tõrjeks, kui kasvu reguleerimiseks talirapsil (ei ole lubatud talirüpsil). Vajadusel kasutada sügisel talirapsil, alates kolmandast lehest, kulunormiga 0,5-0,75 l/ha, lubatud kasvuregulaatorina 1 kord kasvuperioodil. Samuti tuntud toode on Folicur, mis on lubatud kasutada seenhaiguste tõrjeks sügisel, nii talirapsil ja -rüpsil. Lisaks haiguste tõrjele, stimuleerib toode juurekava arengut ja pidurdab varre kasvu. Sügisel on lubatud pritsida rapsi ja rüpsi 5 - 6 lehe faasis, kulunormiga 0,5 l/ha, kasvuperioodi jooksul võib kasutada kuni 2 korda. Nii Orius 250 EW kui Folicur sisaldavad ühte ja sama toimeainet- tebukonasool 250 g/l.

Lisaks on lubatud kasutada kasvuregulaatorina (varem ainult fungitsiidina) Juventus 90, talirapsil kulunormiga 0,5-0,8 l/ha. Hooajal on lubatud pritsida 1 kord.

Fungitsiide/kasvuregulaatoreid on mõistlik ühildada ühte paagisegusse nt. kõrreliste umbrohtude ja teravilja varise tõrjega või leheväetiste andmisega.

Vähem nõudlikule kasvatajale on sobivateks toodedeks Folicur, Orius 250 EW ja Juventus 90, mis sisaldavad ühte toimeainet. Mitme toimeainega on Toprex 375 SC, Caryx ja Tilmor. Võime öelda, et Tilmor on Folicur’i edasiarendus, Caryx on Juventus 90’e edasiarendus, Toprex 375 SC on esimene omalaadsete seas.

Suviraps

Kuna suvirapsid hakkavad jõudma küpsemise lõpufaasi, siis on võimalik anda lisakaitse saagile erinevate kleepainete ehk kõdraliimide kasutamisega. Peamiseks kõdraliimi kasutamise eesmärgiks on kõtrade purunemise vältimine ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu, mis võivad olla tingitud päevase ning öise temperatuuri muutustest. Oluline on kõtrade kaitsmine sademetele järgneva päikesepaiste ja tuule eest. Heaks kõdraliimiks on Aventrol, mis kaitseb kõtru purunemise eest ja katab kõdrad hingava kilega, mis ei lase vett kõtradesse, lubades samas seemnete küpsemise ajal niiskusel aurustuda. Tänu Aventrol’i kasutamisele suureneb õlisisaldus seemnetes. Toodet kasutatakse rapsi töötlemiseks umbes 2-3 nädalat enne koristust kui kõdrad on kolletunud ja seemned neis on pruunikirjud, kõtra peab saama keerata ümber sõrme. Kulunorm 0,7-1,0 l/ha. Väiksem kulunorm annab kaitse 3 nädalaks, suurem 4-5 nädalaks. Kui eeldate, et koristuseni läheb rohkem kui 2-3 nädalat, kasutage kõrgemat kulunormi. Soovituslik veekulu 200-350 l/ha.

Vaata lisainfot: http://www.scandagra.ee/

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960