Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VTA: Hiina ametnikud jäid Eesti piimakäitlemisettevõtetega rahule

12.–18. septembrini Eesti piimakäitlemisettevõtteid auditeerinud Hiina Rahvavabariigi ametnike esialgne üldine hinnang Eesti riiklikule järelevalvesüsteemile sh laboritele ja piimakäitlemisettevõtetele oli positiivne. Auditi läbiviimine Eestis on oluline etapp Hiina turu avamiseks Eesti piimatöötlejatele.

„Hiina audiitorid hindasid Eesti järelevalvesüsteemi hästi toimivaks ja kinnitasid, et Veterinaar- ja Toiduameti poolt neile varem edastatud dokumentides kirjeldatu vastas sellele, mida nad ettevõtetes nägid,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. „Inspektorid avaldasid lootust, et Eesti piimatooted jõuavad võimalikult kiiresti Hiina turule ning läbiviidud audit on pikaajalise koostöö algus. Hiina saatkonna majandusesindaja juuresolek kogu auditi vältel kinnitas külaliste sõnul Hiina soovi kaubandussidemete arendamiseks kahe riigi vahel.“

Visiidi käigus tutvusid Hiina audiitorid järelevalve üldise korraldusega Veterinaar- ja Toiduametis, VTA kohalikus asutuses, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis ja Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS piimalaboris. Samuti külastati kolme piimatöötlemisettevõtet ja ühte piimafarmi. Pärteli sõnul jäid inspektorid rahule nii ettevõtete enesekontrolli kui riikliku järelevalvesüsteemi toimimisega.

Hiina inspektorite visiit on osaks Eesti ettevõtete tunnustamisprotsessist, et avada ekspordivõimalus Hiina Rahvavabariiki. Seni on Veterinaar- ja Toiduamet kahe aasta vältel edastanud Hiina ülevaateid valdkonna seadusandlusest ja järelevalve korraldusest. Läbiviidud auditi põhjal koostab Hiina järelevalveamet AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine) kirjaliku raporti.

Jaanuaris külastas Eestit Hiina Rahvavabariigi asepõllumajandusminister Niu Dun, kellega koos allkirjastati Eesti ja Hiina põllumajandusministeeriumide vaheline koostöölepe. Eesti toidutootjad soovivad Hiina turule viia eelkõige piima-, liha- ja kalatooteid.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960