Autor: Tiiu Annuk • 25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Bakterpreparaadid ja nende kasutusvõimalused

Selle nädala põlluinfos annab Scandagra agronoom-nõustaja Tiiu Annuk nõu bakterpreparaatide ja nende kasutusvõimaluste kohta. Juttu tuleb ka nälkjatest.

Kuna õhuniiskus on kõrge ja ilm tigude ning nälkjate arenguks soodne, soovitame jälgida talirapsi hilisemaid külve. Eelkõige peaksid tähelepanelikud olema need, kes kasutavad minimeeritud harimist ja otsekülve. Taimedeta laigud põldudel on tõsiseks ohumärgiks, et nälkjad on need ära söönud. Nälkjad võivad hävitada taime täielikult, süües ära nii idulehed kui kasvupunga. Suure arvukuse korral võivad oluliselt kahjustada ka esimestes pärislehtedes olevaid taimi. Nälkjate suhtes pole kaitstud ka taliviljakülvid. Suure arvukuse korral ja soodsates tingimustes kahjustavad nad idanema hakkavat, niiskusest paisunud seemet. Sageli tehaksegi suuremad kahjustused enne tärkamist.

Praegu pole ka veel hilja anda pealt lisa-lämmastikku, kui näete, et teraviljavaris on „söönud“ ära rapsile mõeldud osa lämmastikust. Lisaks kasutavad suurel hulgal lämmastikku mullabakterid taimejäänuste (põhu) lagunemisprotsessides. Sügisel võiks arvestada kuskil 30-50 kg/ha (kuni 60 kg N/ha) lämmastikku, koos põhiväetises antud kogusega. Lämmastiku kogus sõltub oluliselt ka eelviljast, nt liblikõielise eelvilja puhul võib N-i kogust vähendada 20% võrra, samuti tuleb arvestada orgaanilise väetisega antud lämmastiku kogust.

Bakterpreparaadid ja nende kasutusvõimalused

Viimasel ajal on palju huvi tuntud erinevate bakterpreparaatide vastu. Eelmisel nädalal sai kirjutatud Bactomix 5’st, mis soodustab taimejäänuste lagunemist ning samal ajal pidurdavad bakterite elutegevuse käigus tekkivad antibiootilised ained taimehaigusi põhjustavate mikroorganismide arenemist. Lisaks soodustavad taimede arenemist, kuna aitavad fikseerida bioloogilist lämmastiku ja suurendada taimedele omastatava fosfori kogust mullast. Kulunorm 0,7-1,0 l/ha. Toode on lubatud ka maheviljelusse, võib kasutada koos lägalaotusega.

Peale selle on veel toode Bactomix-2, mis on mõeldud mulla bioloogilise aktiivsuse taastamiseks ning seemnete puhtimiseks. Biopreparaadis olevate mikroorganismide kompleks vabastab mullast taimede toitumiseks vajalikke aineid, kiirendab seemnete idanemist, taimede kasvu ning suurendab nende saagikust, parandab saagi kvaliteeti ja takistab haigusi põhjustavate patogeensete mikroorganismide arengut. Preparaat on valmistatud efektiivsete mikroorganismide tüvedest, mis muudavad mullas oleva bioloogilise lämmastiku taimedele kättesaadavaks (Enterobacter sp. ?-402D) ning suurendavad mullast taimede poolt omastatava fosfori kogust (Enterobacter sp. ?-409D). Puhtimise aeg on ilmselt tänaseks ümber, kuid puhtimisel tuleb vältida otsest päikest ning seemned külvata võimalikult kohe. Ühele hektarile külvatavad seemned soovitatakse puhtida 0,5 liitri biopreparaadiga, lahustatuna 1-5 liitris vees. Bactomix-2 soovitame pritsida kasvavatele taimedele, tulemuseks on kõrgem ja kvaliteetsem saak. Katsetulemused on näidanud, et Bactomix-2 kasutamisel suureneb 15-20% mineraalse lämmastikku ja fosfori omastamine. Kulunorm pritsimisel on 0,5-1,0 l/ha, sõltuvalt mulla viljakusest.

Väga häid tulemusi Eestis on tänaseks saadud NPK Magic kasutamisel

Suurepärane näide on tänavune talirapsi Viljelusvõistluse põld Voore Farmis, kus kasutati NPK Magic’ut.

NPK Magic on bakterite segu, mis aktiveerib mikrobioloogilist tegevust mullas. Toode sisaldab õhulämmastikku siduvaid baktereid – Azospirillum spp., fosfaati omastada aitavaid baktereid – Bacillus megaterium ja kaaliumi liikumist mullas parandavaid baktereid – Frateuria aurentia. Seega parandab NPK Magic lämmastiku, fosfori, kaaliumi ja mineraalväetiste omastamist mullast. Lisaks sisaldab toode vetika ekstrakti, milles on rikkalikult taimede arenguks vajalikke fütohormoone.

NPK Magic‘ut võib kasutada kõikidel kultuuridel. Pritsitakse enne külvi või vegetatsiooniperioodi alguses. Võib segada bioloogiliste toodetega ja mikroväetistega. Paagisegu tegemisel lisage NPK Magic viimasena, valmis lahus tuleb kasutada koheselt. Parim paagisegupartner on Amalgerol, mis soodustab mullas olevate mikroorganismide tegevust. Kulunorm on 1,0-2,0 l/ha mullale või kultuurtaimedele pritsides. NPK Magic’ut võib pritsida vabalt kuni vegetatsiooni perioodi lõpuni, bakterid ei sure külmaga, vaid jätkavad oma tööd kevadel. Kastmisvette lisamisel kulunorm 2-4 ml ühe liitri vee kohta.

Vaata lisa Scandagra Eesti kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960