Autor: Mait Kraun • 9. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

41. nädala börsiuudised

Nädala börsiuudised: ÜRO: toiduturu olukord ei parane niipea; piimahinnad jätkasid taastumist, aga pakkumine jätkuvalt kõrge; nisu hinnad pani kasvama kuiv ilm Ida-Euroopas; nafta hinnatõus võib olla ajutine.

ÜRO: toiduturu olukord ei parane niipea

Pehmete toorainete turu olukord viitab, et hinnad on jõudnud pikaajalisse langustrendi, teatas ÜRO. Organisatsiooni agentuuri sõnul ei ole taastumist tõenäoliselt niipea oodata.

„Toiduhinnad on langustrendis ning volatiilsus on vähenenud. See on tüüpiline pikaajalisse langustrendi sattunud turule,“ ütles ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO).

„Praegu võib järeldada, et statistilistel alustel peaks madala volatiilsusega langustrend jätkuma,“ teatas FAO.

Agentuur ütles, et suur pakkumine, odavamad hinnad ja madalam volatiilsus iseloomustavad praegust toiduturu olukorda. See tõstab esile ka nafta hinnalanguse mõju ja dollari tugevnemise, mis aitavad hinnalangusele kaasa.

„Põllumajandustoorainete hinnad on tihedalt seotud energiahindadega,“ teatas agentuur oma raportis ja lisas, et põllukultuuride kasutamine biokütuse tootmiseks on suurenenud. Tootmise jätkuv mehhaniseerimine on suurendanud aga põllumajanduse sõltuvust kütuste hindadest.

Samal ajal on globaalsed toorainetehinnad olnud vastupidises sõltuvuses USA dollari väärtusega. Suurem osa toorainetest on noteeritud just USA dollarites. Kui USA dollari väärtus tõuseb, siis toorainete väärtus kahaneb ja vastupidi.

Septembris toimus aga toiduhindade mõningane stabiliseerumine. Agentuuri sõnul tõusid toiduhinnad septembris 0,8 protsenti. Viimati tõusid toiduhinnad 18 kuud tagasi.

Piimahinnad tõusid septembris 5,0 protsenti, mille põhjustas Uus-Meremaa pakkumise vähenemine. 6. oktoobril toimus ka järjekordne Global Dairy Trade (GDT) oksjon, mille käigus tõusid piimahinnad 9,9 protsenti. Piimahinnad on tõusnud juba neli oksjonit järjest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakkumine on jätkuvalt liiga kõrge

Rabobank hoiatas, et piimavarud ja –pakkumine on jätkuvalt kõrge ning hoiatas, et aasta lõppu liikudes märkimisväärset turuolukorra paranemist ei toimu.

Pank ütles, et hiljuti toimunud taastumine on korrektsioon pärast „äärmustesse kukkunud hindasid.“ Seega arvab pank, et piimahindade tõus on pigem tehniline korrektsioon, kui turu põhinäitajate märkimisväärne paranemine.„On raske näha, kuidas võiks turu põhinäitajad muutunud olla, mis võiks augustist septembrini toimunud hinnatõusu kuidagi seletada,“ ütles pank.Rabobanki sõnul on tootmine jätkuvalt nõrka nõudluse kasvu ületamas. Kuigi Uus-Meremaal on olukord paranemas, on paljudel teistel turgudel olukord jätkuvalt väga halb. Uus-Meremaale ennustab pank 2015-2016 aastaks 7-10 protsendilist tootmise vähenemist.Hindade survestamisele aitab kaasa ka Hiina, mis on kodumaist tootmist suurendanud ja varusid kogunud.Samuti mainiti, et Euroopa pakkumine on jätkuvalt kvootidest loobumise tõttu kõrge. Vaatamata sellele mõjus meeleolude paranemine ka Euroopa turgudele – kooritud piima hind kallines Euronext turul nädalaga 4,1 protsendi võrra 1900 euroni tonnist.

 

 

Toidunisu hinna pani tõusma Ida-Euroopa kuiv ilm

Sellel nädalal olid teraviljade hinnad üldjoontes tõusuteel. Kallinemisele aitas kaasa kuiv ilm teatud Ida-Euroopa piirkondades, kus kasvatajate jaoks on hetkel külviperiood. Külvamiseks on osades piirkondades ilm liiga kuiv.Ilmateenistus MDA ütles, et kuiv ilm püsib nii Kesk-Venemaal kui ka Ida- ja Kesk-Ukraina piirkondades. Toorainete kauplemisega tegeleva RJ O’Brieni maakler Richard Feltes iseloomustas Ida-Euroopa ilmaprognoose sõnaga „sünge“ ja lisas, et suur osa piirkonnast kannatab külma ja kuiva ilma käes.Joe Lardy CHS Hedgingust aga ütles, et Musta mere piirkonna kuiv ilm „pani teraviljade hinnad tõusma.“Toidunisu hind kallines Euronext börsil nädalaga 1,6 protsenti 179,25 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind tõusis 2,2 protsenti ja tonn maksab 376,5 eurot.

 

 

USAs kallines maisi hind 2,1 protsenti ja buššel maksab 3,95 dollarit. Nisu lisas 0,2 protsenti ja buššeli hind on 5,18 dollarit. Kaera buššel odavnes 2 protsenti ja maksab 2,22 dollarit. Töötlemata riis odavnes 0,5 protsenti ja kvintal maksab 13,19 dollarit. Kakao hind odavnes Elevandiluuranniku suure toodangu tõttu 2,1 protsenti 3055 dollarini tonnist.

Nafta hinnatõus on tõenäoliselt ajutine

Nafta hinna tõus on lühiajaline ja see pole midagi muud kui surnud kassi põrge, hoiatavad eksperdid.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 5,6 protsenti ja WTI toornafta lisas 4,9 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 51,79 ja 48,2 dollarit barrelist.  Praegune tõus on tekitanud investorites lootuse, et nafta hind taastub.

„Ma ei tahaks küll kellegi pidu ära rikkuda, kuid olen pessimistlik. Kui WTI hind peakski ületama 50 dollari piiri, püsib see seal väga lühikest aega. Usun, et see kukub peagi tagasi alla 40 dollari,“ ütles CEF Holdingsi tegevjuht Warren Gilman CNBC-le. „Meil on turul endiselt liiga suur pakkumine.“

Gilman pole ainuke pessimist. Nafta ja gaasi ekspert Malcolm Graham-Wood hoiatas, et nafta hinna ralli ei saa tõeks, sest värsked andmed turu kohta näitavad mustemat pilti.

OPEC koguneb detsembris

Naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) ei pruugi detsembri kohtumisel tootmist vähendada vaatamata liikmesriigi Venezuela palvele. Venezuela teenib enamiku oma rahast nafta ekspordist. OPEC tahab praeguse tootmise (30 mln barrelit päevas) juures kaitsta oma turuosa.

„Ma ei usu, et OPEC detsembris oma strateegiat muudab,“ ütles Gilman.

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960