Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlamendi põllumajanduskomitee hääletas mahereformi üle

Europarlamendi põllumajanduskomitee hääletas 13. oktoobril raporti üle, mis käsitleb EL mahepõllumajanduspoliitka reformi. Mahetootjad, -töötlejad, -kauplejad ja -importöörid peavad vastama rangetele, kuid realistlikele säästlikkuse nõuetele ning läbima kontrolli kasvatamaks tarbijate usaldust EL mahemärgi suhtes.

Raport tutvustab muuhulgas mahetoodangu saastumise vastaseid meetmeid, mis hõlmab nii segatootmisega kui ka tavafarme ning pakub abi väikefarmeritele mahetootmisele üleminekuks.

Vastupidiselt komisjoni algsele ettepanekule soovitab Europarlament, et pettuste vältimiseks peaks kontrollisüsteem olema vastavalt vajadusele terve tarneahela lõikes. Parlamendiliikmed toetasid komisjoni ettepanekut muuta kontroll rohkem riskipõhiseks, kuid ei nõustunud ettepanekuga, mille kohaselt tahetakse kaotada nõue viia vähemalt üks kord aastas füüsiliselt kõikides mahefarmides läbi kohapealne kontroll. Liikmesriigid peavad tagama iga mahetoote jälgitavuse kogu ahela lõikes, et garanteerida tarbijale, et ostetav toode on tõepoolest mahe.

Europarlament tutvustas ettevaatusmeetmeid operaatorite usaldusväärsuse kasvatamiseks ning tunnustamata tootmistehnikate kasutamise vältimiseks. EL mahetootmise reeglite rikkumise või näiteks tunnustamata taimekaitsevahendi kasutamise kahtluse korral tuleb mahemärk tootelt eemaldada seniks, kui toimub täiendav uurimine. Toodet võib taas mahemärgiga müüa alles siis, kui uuring tõestas, et saastumine oli vältimatu ning tootja võttis kasutusele kõik ettevaatusmeetmed.

Vajadusel võib Euroopa Komisjon peale 2020. aastat teha seadusettepaneku maksimaalse piirmäära kehtestamiseks tunnustamata toimeainetele ning vältimatu saastumise kompenseerimise farmeritele.

Parlamendi raport tõmbas kriipsu peale komisjoni plaanile kaotada segafarmid (st farmid, kus toodetakse nii tava- kui ka mahemeetodil). Segatootmist võib jätkata tingimusel, et mõlemad tootmisviisid on üksteisest selgelt eraldatud. Samas toetati väikefarmerite grupisertifitseerimist, et lihtsustada nende üleminekut mahetootmisele.

Kõik EL-i imporditud tooted peavad vastama EL reeglitele. Praegu kehtiv samaväärsuse nõue kolmandatele riikidele, mille järgi mahetoodetele kehtivad reeglid peavad ühtima, kuid mitte tingimata olema identsed EL standarditega, tuleb järk-järgult kaotada järgmise viie aasta jooksul. Vältimaks kaubandustegevuse katkemist peaks Euroopa Komisjon suutma kahe aasta jooksul impordinõudeid kohandada juhtudel, mis ei saa täielikult vastata EL reeglitele näiteks kliimatingimuste tõttu.

Copa-Cogeca hinnangul on hääletuse tulemusel raportisse sisse viidud muudatused samm õiges suunas. Raport kinnitatud, saab nüüd jätkata Europarlamendi, nõukogu ja komisjoni kolmepoolsete läbirääkimistega, mille käigus loodetavasti jõutakse kokkuleppele seniste takistuste ületamises ning kinnitatakse senisest parem seadusandlus EL mahesektori edendamiseks ja arendamiseks.

allikas: EPKK

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960