Autor: Kairi Oja • 23. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teraviljatoodangu kasv tasakaalustab piima- ja lihatoodangu langust

Eelmisel hooajal kasvatatud 1,2 miljonist tonnist teraviljast eksporditi ligikaudu pool, ehk isevarustatuse tase oli 200%, 

"Täpsemalt öeldes eksporditi Eestis eelmise hooajal kasvatatud rekordilisest 1,2 miljonist tonnist teraviljast ligikaudu pool, ehk isevarustatuse tase oli 200%," rääkis Ameerikas. Sel aastal kasvas teravilja toodang tema sõnul veelgi ning seda arvatavasti kusagil 1,5 miljoni tonnini.

Ameerikas prognoosis sisetarbimise tõenäolise languse jätkumist, ennekõike loomade arvu vähenemise tõttu. "Teravilja isevarustatuse tase tõuseb 250-300% vahele. Eksporditav vilja kogus hakkab Eestis lähenema ühele miljonile tonnile," lausus ta. Baltic Agro teravilja ja rapsi ostu-müügi kogused jäid eelmisel aastal alla 600 000 tonni, tänavu ületavad need 700 000 tonni.

Et ettevõtte käibest moodustab viljakaubandus väga suure osa, sõltuvad käibenumbrid suuresti vilja hinnast. "Kui 2013. aastal olid viljahinnad kõrged, tõusis meie käive üle 190 miljoni euro. Möödunud aastal oli vilja kogus suurem, kuid käibenumbrid jäid veidi madalamaks, kuna vili oli odavam,“ ütles ta.

Viljakaubandus on tema sõnul vana ja traditsiooniline majandusharu. "Nõukogude ajal püüti meile selgeks teha, et pole mõtet sellega tegeleda. Vili saadetakse Ukrainast ja meie kasvatagem liha ja piima kogu liidu tarbeks. Nüüd on meil teraviljakaubandus viimase kümne aasta jooksul saanud jällegi jalad alla ning koguste suurenemiseks tulevikus on piisavalt ruumi,“ lausus Ameerikas.

TASUB TEADA

Teravilja kasvupind oli 2014. aastal kokku 332,9 tuh ha, mis on 21,8 tuh ha võrra ehk 7% suurem ning kogusaak oli 1 221,6 tuh t, mis on 246,1 tuh t võrra ehk 25% enam kui 2013. aastal.

Statistikaameti esialgsetel andmetel on 2015. aasta teravilja kasvupind 352,8 tuh ha, mis on 23,4 tuh ha võrra ehk 7% suurem kui eelmisel aastal. Talivilja kasvupind on 120,1 tuh ha, mis on 17,3 tuh ha võrra ehk 17% suurem kui eelmisel aastal. Suvivilja kasvupind on esialgsetel andmetel 232,7 tuh ha, mis on 2,6 tuh ha võrra ehk 1% suurem. Seega on taliviljade kasvupind taas suurenenud, samas kui suviviljade kasvupind on võrreldes eelmise aastaga samal tasemel. Taliodra kasvupind on suurenenud võrreldes eelmise aastaga viis korda ning ületas teist korda pärast 2009. aastat tuhande hektari piiri.

 allikas: www.agri.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960