Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Copa-Cogeca hoiatab taimesortide patenteerimise eest

Copa-Cogeca hoiatab taimesortide patenteerimise eest
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Copa-Cogeca hoiatas Luksemburgis toimunud kohtumisel EL põllumajandusministreid taimesortide pantenteerimise eest, mis võib viia EL põllumajandussektoris konkurentsi vähenemise ja seemnete kallinemiseni.

Copa asepresident Henri Brichart ütles kohtumisel, et taimesortide patenteerimine valmistab muret nii farmeritele, tarbijatele kui kogu tarneahelale. Konventsionaalsest sordiaretusest pärinevate taimede patenteerimine ei aita farmeritel saada paremaid ja kohalikele oludele sobivamaid sorte ega aita ressursse paremini kasutada, et toime tulla kasvava toidunõudlusega. Selle asemel väheneksid konkurents ja innovatsioonitegevus ning saadaolevate sortide hulk, kusjuures hinnad tõuseksid.

Taimede patenteerimine tuli kõne alla EL põllumajandusministrite kohtumise lõunalauas, kus vesteldi hiljutise Euroopa Patendiameti otsuse üle väljastada kaks uut patenti: üks Suurbritannia firmale brokkoli jaoks, mis sisaldab vähivastast ainet ning teine Iisraeli ettevõttele vähendatud veesisaldusega (“kortsus”) tomatite jaoks. Mõlemad on aretatud metsikust emataimest ristamise ja valiku teel, mis on loomulikud bioloogilised protsessid.Copa-Cogeca seemnekasvatuse töögrupi juhi Thor Kofoedi sõnul on väga murettekitav, et see otsus laieneb kõikidele brokkoli ja tomatitaimedele, millel on sellised tunnused. Patendikaitse tähendab tema sõnul, et kõik firmad, kes toodavad samalaadsete omadustega sorte, peavad nüüd patendiomanikult litsentsi taotlema. See seab riski nii farmeritele, tarbijatele kui kogu tarneahelale. See võib ohtu seada sordiaretuse arengu, vähendada innovatsioonitegevust ja elurikkust ning viia konsolideerumiseni seemnekasvatussektoris. Arvestades patenteerimise kõrget hinda ning litsentsi omandamise maksumust, on ainult loetud arv suurfirmasid võimelised tegevust jätkama. Patendiomanik aga võib oma õiguste kaitset laiendada kogu tarneahelale.Copa-Cogeca samas pooldab olemasolevat EL sordikaitse süsteemi, mis aitab farmeritel hankida uusi ja kohalikele oludele sobivaid sorte. See on väga oluline, kuna põllumeestel on niigi palju väljakutseid seoses säästliku tootmise, keskonnakahjude vähendamise, loodusressursside tõhusama kasutamise, kliimamuutusega kohanemise, toidukvaliteedi tagamise jpm seotud valdkondadega.Tomati  ja brokkoli patendist loe lähemalt SIIT.

 allikas: EPKK

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960