Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühiskongressil räägiti sektori ees seisvatest ülesannetest

37. korda toimuv Copa-Cogeca ning USA, Kanada ja Mehhiko põllumajandusorganisatsioonide ühiskongress toimus seekord Põhja-Iirimaal Belfastis. Kongressil kõneldi põllumajandussektori ees seisvatest väljakutsetest ning võimalustest need ületada.

Copa presidendi Martin Merrildi sõnul on praegu ühiseks suureks väljakutseks Venemaa impordikeelu põhjustatud raske turuolukord. Piima hind EL-s on langenud 35%, sealiha hind üle 20%. Euroopa Komisjoni abipakett ei ole piisav märkimisväärse positiivse mõju saavutamiseks. Vajame lisameetmeid ning tugevat ekspordistrateegiat sektori toetamiseks. Copa-Cogeca toetab käimasolevaid Põhja-Atlandi kaubandusläbirääkimisi (TTIP) juhul, kui meie peamised nõudmised täidetakse. Tuleb vähendada bürokraatiat ja kaubandustõkkeid ning tagada parem turulepääs, eriti EL veiselihale. Peame vähendama bürokraatiat ka uues ÜPP-s, sest see takistab innovatsiooni. Meie suurimaks väljakutseks järgmise dekaadi jooksul on aga toidutootmise suurendamise vajadus, sest maailma elanikkond kasvab 140 000 inimese võrra päevas. Samuti on suureks katsumuseks võitlus kliimamuutusega, mis ähvardab meie toidutootmise võimalusi. “Roheline kasv” ja tootmise suurendamine vähesemate vahenditega on siin võtmesõnadeks, rääkis Merrild.

Cogeca president Christian Pees kõneles, et nii nagu ka kolleegid Põhja-Ameerikas, peame tegelema ebaausate kaubandustavadega tarneahelas ning aitama farmeritel saada oma toodangu eest õiglast tasu. See on eriti oluline uue ÜPP valguses, kui farmerid hakkavad saama vähem toetusi ning samas peavad vastama kallitele keskkonnanõuetele. Soovime seadusandliku raamistiku väljaarendamist EL-s, mis toetaks vabatahtlikke algatusi. Põllumajandusühistusse kuulumine aitab samuti paremini turule pääseda ning paremat hinda saada. Peame ka leidma lahenduse taimekaitsevahendite parema kättesaadavuse tagamiseks. 

Kongressi võõrustaja, Ulsteri Põllumeeste Liidu president Ian Marshall ütles, et tal on heameel tutvustada Põhja-Iirimaa põllumajandust kui olulisimat majandusharu ning sektoris tehtavat innovatsiooni. Rahvusvaheline kohtumine tuletab ka meelde, et siinsed farmerid ei ole üksi oma muredes hinnakõikumistega toimetulekul ning saame õppida üksteise kogemustest. Põllumajandussektoril on suur tulevik maailma kasvava rahvastiku toitmisel ning keskkonnaalastele väljakutsetele vastamisel. Oma huvide kaitsmine on aga tõhusam, kui põllumajandusorganisatsioonid koostööd teevad. 

allikas: EPKK

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960