Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament ei kehtestanud loomakasvatussektoris metaani heitkogustele piirmäärasid, kuid ammoniaagi piirmäär jäi muutmata

Kolmapäeval andis parlament heakskiidu ambitsioonikamate riiklike piirmäärade kehtestamisele kuuele olulisele õhusaasteainele, sh vääveldioksiidile, tahketele osakestele ja lämmastikoksiididele. Eelnõu eesmärk on leevendada õhusaaste probleemi, mis põhjustab ligikaudu 400 000 inimese enneaegse surma ELis igal aastal. Plaanitavad reeglid võivad ära hoida 40 miljardi euro ulatuses õhusaastega seotud kulusid 2030. aastani.

Euroopa Komisjon tegi ettepanekud riiklikeks heitkoguste vähendamiseks 18.detsembri 2013 direktiivi eelnõus, mille kohta käiva EL kaasotsustusmenetluse käigus valminud Europarlamendi raporti üle nüüd hääletati.

Saadikud soovivad, et tulevases riiklike õhusaasteainete piirmäärade direktiivis oleksid uued piirmäärad vääveldioksiidi (SO2), lämmastikoksiidide (NOx), muude lenduvate orgaaniliste ühendite kui metaani (NMVOC), metaani (CH4), ammoniaagi (NH3) ja tahkete osakeste kohta (kuni PM2,5 mikromeetrit) aastateks 2020 ja 2030. Saadikud soovivad, et direktiiv panustaks ka elavhõbeda heite vähendamisse, aga enne piirmäärade seadmist tuleks läbi viia mõjuhinnang.

Ühendkuningriigist pärit Europarlamendi liikme Julie Girlingi juhtimisel koostatud raport kinnitab ammoniaagi vähendamise eesmärgid 2030. aastaks Euroopa Komisjoni soovitud tasemel (nt Saksamaale 39%, Eestile 8%, Soomele 20%, Lätile 1%), kuid metaani heitkoguste vähendamise nõudest on eemaldatud loomakasvatussektor. Metaani õhkupaiskumist tuleb siiski vähendada fossiilkütuste tootmisel-kasutamisel, prügilates, biomassi käitlemisel ja riisikasvatuses.

Copa-Cogeca hinnangul on Europarlamendi raport samm õiges suunas, mida tasuks komisjonil kuulda võtta. Kõrged ammoniaagi heitkoguste vähendamise eesmärgid on siiski väga murettekitavad ning seavad ohtu toidutootmise ajal, mil toidunõudlus on kasvamas 60% võrra aastaks 2050. Heitkoguste vähendamine peab liikmesriikide vahel õiglaselt ja kuluefektiivselt jagunema, mille osas on kõnesolev komisjoni ettepanek puudulik. Ettepanek ei võta piisavalt arvesse ka liikmesriikide juba tehtud jõupingutusi – oleme vähendanud ammoniaagi heitkoguseid 30% võrreldes 1990. aastaga.

Praegusel kujul kiirendab komisjoni ettepanek drastiliselt struktuurimuutusi farmides, sest ammoniaagi heitkoguste vähendamine on kallis. See aga ei kajastu komisjoni mõjuhinnangus. Eriti suure löögi all on väikesed ja keskmise suurusega farmid. Keskkonnakaitse mõttes see kasu ei too, sest kui lõpetada tootmine Euroopas, suurendatakse tootmist väljaspool ELi, kus keskkonnanõuded on vähem ranged. Hea ei ole see ka majandusele ega ühiskonnale üldiselt. Copa-Cogeca loodab siinkohal terve talupojamõistuse kasutamisele EL nõukogus, kellega läbirääkimisi parlament alustab. Keskkonnaministrid arutavad antud küsimust 16. detsembri kohtumisel.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960