Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjad: piimandussektorist väljumine on ühesuunaline tee

Kriisi sattunud piimandussektorist väljumine on tootjatele ühesuunaline tee, tõdesid täna Piimafoorumil koos olnud tootjad.

30 aastat piimandustööstuses ja viimased 8 aastat tootmises töötanud Aivar Häelm iseloomustab piimandussektori praegust olukorda kui morni. Häelm peab koos oma lastega 200 lüpsilehma. Tema sõnul on riigil hakanud suur pilt ära kaduma. Piima hind on aga langenud nii kõvasti, et kunagistest hiilgeaegadest, kus hinnaks oli 40 senti liitri kohta, võib vaid unistada: praegu on liitri hind kuni 22 senti liitrilt, vahendas "Aktuaalne kaamera".

See paneb paljusid farmereid ka sektorist väljuma. Kui 2009. aastal oli Eestis 4900 karja ja 100 000 lehma, siis viimase kolme aasta parim seis oli eelmise aasta keskel, mil oli 2500 karja ja 99 000 lehma. Tänaseks päevaks on olukord veelgi dratsilisem: 2200 karja ja 92 000 lehma.

Väga raske olukord sunnib lehmapidamist lõpetama ja tagasiteed sealt erinevalt seakasvatusele ei ole.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna esimees Jaanus Murakas selgitas, et sigade tõuaretuse või juurdekasvu puhul on karja võimalik taastada päris kiiresti, aga piimandussektoris mitte. "Selleks on väga paljudel riikidel mingid meetmed, et lühiajaliste kriiside käigus mitte lasta aastakümneid või sadade aastatega esivanemate poolt juba üles ehitatud talusid põhja minna."

Aivar Häelm nentis, et piimatootjad räägivad juba aasta kestnud pealemaksmise tõttu sadadest tuhandetest kaotatud eurodest. "Ehk kui keegi on selle raha juba kaotanud, siis see enam tagasi ei tule."

Ja kuigi piimatootjatele makstaks veel tänavu 10 miljonti eurot erakorralist kriisiabi, siis on keeruline riigil järele aidata neid, kes praeguse kriisi põhjas vaevlevad. Maaaeluminster Urmas Kruuse ei ütle praegu, kas riigi hinnangul on praegu liiga palju piimatootjaid. Ministri sõnul näeb seda tarbija, mitte riik.

Kruuse rõhutab vajadust rohkem põllumajanduses ühistulise tegevuse järele. Samas mõistab ta, miks paljud põllumehed on tõmmanud piimasektoris otsad kokku ja ei kavatse sinna tagasi tulla, kui olukord peaks paremaks minema. Tagasitulek on liialt keeruline, aga on ka teistsuguseid lahendusi.

"Kuna piimahind on nii madal, siis on mõistlikum loobuda vähem produktiivsest karjaosast ja oodata paremaid aegu. Kui need paremad ajad tulevad, siis uuesti kari üle töötada ja minna edasi," arvas Kruuse.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960