Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Romet Rässa - Aasta põllumees 2015

Aasta põllumehe konkurssi korraldavad EPKK ja Maaleht, sellega soovitakse esile tõsta uuendusmeelseid, keskkonnateadlikke ja edasi pürgivaid põllumehi.

Traditsiooniliselt antakse konkursi võitjale üle ajaloolise "Külvaja" kuju vähendatud koopia. Skulptor Ferdi Sannamehe 1927. aastal valminud pronksist skulptuuri "Külvaja" võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik. Skulptuuri vähendatud koopia on modelleerinud skulptor Tiiu Kirsipuu.

Kuju üleandmisega soovivad Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Maaleht rõhutada ajaloolist järjepidevust maaharimise ja põllumajanduse edendamisel Eestimaal läbi sajandite.

Tänavusele aasta põllumehe konkursile olid maamajanduslikud organisatsioonid esitanud 13 väärikat kandidaati 9 maakonnast.

Täna Tallinnas Eesti Kunstimuuseumis toimunud Aasta põllumehe galal kuulutati tiitlivõitjaks Habemiku talu peremees Romet Rässa Võnnu vallast Tartumaalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romet Rässa sõnul oli selline äramärkimine talle suur üllatus. „Siin on palju väärikamaid tegijaid, kui mina. Äkki tuli see võit hoopis mu abikaasa tehtule – kui komisjon käis meil külas, siis kiideti meie kiviaedu ja haljastust,“ lausus Rässa autasu vastu võttes ja rõhudes sellele, et tegu on ikka kogu pere panusega.

Romet Rässa sõnul on põllumajandus palju arenenud, just viimase 20ne aasta jooksul. „Meie põllud, põlluääred ja teed on kaunid. See on koht, kus tahan elada,“ ütles Rässa.

Tema sõnul on küll praegu rasked ajad aga ka kahekümne aasta pärast on põllumajandus olemas ja see ei kao kuhugi. „Kuidas täpselt läheb, ei taha ennustada, sest kui võtta näiteks meie piimakari, mis oli veel hiljuti meie au ja uhkus, siis nüüd … . Raske aeg ja muutuvad olud nõuavad põllumehelt eriti suurt pingutust,“ selgitas Rässa.

Habemiku talu on ideaalses korras, rajatud on uued tööstushooned, ümbrus asfalteeritud, igal pool on tunda hoolsat peremehekätt. Habemiku talul on haritavat maad 1350 hektarit, enamus maid on uudismaana viljakandvaks muudetud.

Tänavu head saagid

Sel aastal sai Rässa tritiku saagiks 8 t/ha-lt, talinisu 7 t/ha-lt, talirapsi 4,2-4,3 t/ ha-lt. Põldudel tegutseb Rässa koos Maaülikoolis õppiva poja Siimu firmaga, põllu- ja maaparandustehnika on kaasaegne, ehitatud on kaks kuivatikompleksi.

Romet Rässa tegutseb talus koos abikaasa Evega, peres on kolm last. Aasta põllumees 2015 on tootmise rajanud pere ajaloolisele talukohale ja peab väga oluliseks kanda edasi talu järjepidevust.

Kommentaar:

Aasta põllumees on põllumeeste „esindusnägu“ terve aasta jooksulMaaeluminister Urmas Kruuse

Tiitlivõit seab ka kohustuse olla põllumeestele esindusnäoks ja sektori arvamusliidriks. „Kindlasti on ajalugu näidanud seda, et aasta põllumehed on sektori kõneisikud. Kui me tänast nomineeritut hindame, siis me näeme sellist olulist kildu, et osa tema loost on alguse saanud tema esivanemate maast. See on minu arust äärmiselt oluline. Et need juured ja väärtused on sellised, mida peab ja saab edasi kanda. Ma loodan, et ta seisab väärikalt kõigi põllumeeste eest, nii nagu oma esivanemate tegemiste eest. Igal juhul soovin palju edu tänavusele aasta põllumehele ja tema perele,“ lausus maaeluminister Urmas Kruuse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960