Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toitlustajatele kavandatakse eraldi ökomärki

Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile mahepõllumajanduse seaduse muutmise eelnõu, mis toob kasutusele spetsiaalse ökomärgi toitlustajatele. Ökomärgiga soodustatakse mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.

„Praegu kehtiv seadus lubab toidu nimetada mahedaks kui 95 protsenti selle koostisosadest on mahepõllumajandusest. Lisaks on võimalus viidata mahetoorainele toidu koostisosade loetelus või teha üldine viide mingi konkreetse mahesaaduse kasutamise kohta kõikides toitudes. Mahetooraine üle arvestuse pidamise keerukus on aga tinginud olukorra, kus mahetoodangut kasutatakse toitlustusasutustes sageli sellele viitamata,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu. „Kavandatav märk annab toitlustusettevõtetele lisavõimaluse mahetooraine kasutamisele viitamiseks ja lihtsustab tooraine kasutamise üle arvestuse pidamist. Põhjamaade kogemus näitab, et pikemas perspektiivis soodustab see mahetooraine üha laiemat kasutamist ning suurendab nõudlust mahetoodangu järele.“

Kavandatava toitlustuse ökomärgi kaudu saab hakata andma tarbijatele teavet mahetoodete protsentuaalse osakaalu kohta kõigis ettevõttes toidu valmistamiseks kasutatud põllumajandustoodetest.

Mahetooraine kasutamise protsentuaalse vahemiku näitamiseks pakub eelnõu kolm varianti:

1) 15-50% toorainest on mahe;

2) 50-90% toorainest on mahe;

3) 90-100% toorainest on mahe.

Kõigil mahetoitu pakkuvatel toitlustajatel on endiselt kohustus teavitada mahetoidu pakkumisest VTA-d, kes kontrollib mahetoitlustajaid regulaarse toidujärelevalve käigus riskipõhiselt. Mahetoitlustamisest oli 2014. aasta lõpu seisuga VTA-d teavitanud 8 ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 12 lasteasutuses ja 12 ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 14 muus toitlustuskohas.

Esimese sammuna mahetoitlustamise nõuete lihtsustamiseks töötati välja 1. juulil 2013. aastal jõustunud maheseaduse muudatus, mille kohaselt ei pea toitlustusettevõtted olema maheseaduse alusel tunnustatud, vaid piisab VTA teavitamisest.

Loe lisaks: Mahepõllumajanduse seaduse muutmise seaduse eelnõu EIS-is

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960