Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajanduskomitee soovib seadusandlust ebaausate kaubandustavadega võitlemiseks

Europarlament on koostamas raoprtit ebaausate kaubandustavade kohta toiduainete tarneahelas, mis on osa Euroopa Komisjoni, parlamendi ja EL nõukogu kaasotsustusmenetlusest.

Kuigi raporti koostataja on parlamendi siseturu- ja tarbijakaitsekomitee, esitab omaalgatusliku arvamuse ka põllumajanduskomitee. Enne lõplikku hääletust parlamendi plenaaristungil, mis esialgse kava kohaselt on planeeritud jaanuari, hääletavad raporti üle nimetatud komiteed. Möödunud nädalal toimunud põllumajanduskomitee hääletuse tulemused on Copa-Cogeca hinnangul sektorile igati soodsad. 

Copa-Cogeca peasekretäri Pekka Pesoneni sõnul näitasid Europarlamendi põllumajanduskomitee liikmed üles mõistmist seadusandluse vajalikkuse kohta tõhusaks võitluseks ebaausate kaubandustavadega, mis aitaks tagada ausat ja tasakaalustatumat toiduainete tarneahelat. See on ka Copa-Cogeca üks prioriteete. EL seadusandluse välja töötamisel tuleb arvestada liikmesriikide olukorda ja juba vastu võetud seadusi. EL sellekohane seadusandlus aitaks kaasa ühisturu toimimisele ja looks tingimused majanduskasvuks ja töökohtade loomiseks. Vabatahtlikest algatustest ei piisa ebaausate kaubandustavade ohjamiseks, sest need ei tegele anonüümsete kaebustega ega oma sanktsioonimehhanisme. Vaja on muuta ärikultuuri, et jätkuv ebaaus ja ebaeetiline tegevus ei võimaldaks saada majanduslikku kasu. 

Copa-Cogeca on jätkuvalt nõudnud seadusandluse kehtestamist, mis kombineeriks vabatahtlikud algatused tugeva iseseisva kolmanda osapoole järelevalvega, mis oleks kasulik nii farmeritele kui ka tarbijaile. Selgepiiriliste sanktsioonide olemasolu aitaks kaasa eesmärgi saavutamisele. Copa-Cogeca loodab väga, et Euroopa Komisjon võtab arvesse parlamendi koostatud raportid ning astub vajalikud sammud seadusandluse koostamiseks.

Eesti Europarlamendi saadikutest kuulub siseturu- ja tarbijakaitsekomiteesse asendusliikmena Kaja Kallas. Kohtumisel Eesti Piimaliidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esindajatega lubas ta nimetatud temaatikal silma peal hoida ning võimalusel teavitada kõiki osapooli Eesti seisukohast seadusandluse kehtestamise pooldamisel, samuti hääletada vastavalt positiivse tulemuse saavutamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960