Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuse: kriisist väljumiseks peavad põllumehed seljad kokku panema

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles täna kohtumisel Võru-, Põlva- ja Valgamaa põllumeestega, et  pikaajaline lahendus piimandussektori probleemidele peitub piimatootjate suuremas ühistegevuses toodangu eest turult õiglasema hinna saamiseks ning selleks peavad põllumehed seljad kokku panema.

„Pikaajalisemad lahendused saavad peituda vaid piimatootjate koondumises oma turujõu suurendamiseks. Ühistegevuse arendamiseks on järgmistel aastatel Eesti maa¬elu arengukava 2014–2020 vahenditest võimalik kasutada ligi 30 miljonit eurot, sellest 18 miljonit eurot ühistulise suurtööstuse loomiseks,“ rääkis maaeluminister Urmas Kruuse. „See võimaldaks ühinenud piimakarjakasvatajatel hakata oma toodangut ise töötlema ja nii jääb põllumehele rohkem raha kätte. Ühistutesse koondumine annab tootjatele stabiilsuse ja aitab turumuutustest tulenevaid riske maandada, kuid eeldab põllumeeste endapoolset tugevat initsiatiivi.“

Minister Kruuse ütles, et Eesti riik ja Euroopa Komisjon on olukorra leevendamiseks tulnud välja kriisimeetmetega. Veel tänavu maksab riik põllumeestele välja 10,56 miljoni euro ulatuses erakorralist abi, millest 7,56 miljonit eurot on Eestile määratud Euroopa Liidu abipaketist ning 3 miljonit lisatud Eesti riigieelarvest. Kolmveerand summast on kavas maksta piimatootjatele.

Urmas Kruuse lisas, et eraldi meetmena on valitsuses arutamisel äriühingu loomine Maaelu Edendamise Sihtasutuse juurde, mis läbi täiendava rahastamise saaks hakata pakkuma põllumajandussektorile paremaid krediidivõimalusi.

Erakorralist toetust makstakse piimatootjale, kes tänavu 15. septembri seisuga pidas põllumajandusloomade registri andmetel vähemalt üht piimatõugu lehma. Toetust makstakse lehma kohta.

Kokku makstakse tänavu piima- ja sealihatootjatele välja 10,56 miljonit eurot, millest 75% piimatootjaile ja 25% seakasvatajatele. Jaotuse kehtestab maaeluminister oma käskkirjaga kohe peale 2015. aasta riigieelarve seaduse muutmise seaduse jõustumist. Tuleval aastal makstakse piimatootjatele erakorralist abi täiendavalt 4 miljonit eurot.

Minister külastas visiidil Põlvamaal asuvaid Kaska-Luiga talu ja OÜ-d Metsküla Piimamees, Metsavenna ja Päka talu Võrumaal ning Atsi-Ado talu Valgamaal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960