Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pääsukese- ja ristikumärgi kandmise õiguse saab 58 uut toodet

Täna, 4. detsembril kell 16 antakse Tallinnas restoranis Kamahouse toidutootjatele 58 tunnistust, mis annavad neile õiguse kasutada toote tutvustamisel, pakendamisel ja reklaamimisel Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärke.

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi kandmise õiguse saab 50 uut toodet, Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi 8 uut toodet. Kvaliteedimärke võivad nüüdsest kanda 23 erineva toiduettevõtte tooted.

„Hindame toidutoodete kvaliteeti juba 1998. aastast alates. Kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Kvaliteedimärgid aitavad tarbijatel poelettidelt kergemini üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid,“ selgitas põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. „Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Kodu lähedal kasvanud toit on kõige värskem, usaldusväärsem ja harjumuspäraste omadustega. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd ja leiba ka meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda viis oktoobri alguses läbi toiduainete järjekordse hindamise. Toidukvaliteedi eksperdid hindasid pimetestil märgi kandmise õigust taotlevaid uusi tooteid. Tooteid esitati hindamisele kõigis kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna. Lisaks uute toodete hindamisele tegid toidueksperdid juba varasemast märki kandvate liha-, piima- ja kalatoodete grupis järelkontrolli. Kõik järelhindamise läbinud tooted vastasid esitatud kvaliteedinõuetele.

Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti äriregistrisse kantud ettevõtted, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal. Mais avaldatud TNS EMORi uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärkidega toodetega saab tutvuda Põllumajandus-Kaubanduskoja veebilehel.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960