Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimabaaris tutvustatakse noortele piimatootmise ja –töötlemisega seotud elukutsevalikuid

4. ja 5. detsembril toimub Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses noorte infomess Teeviit 2015. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda avab messil piimabaari „Piim – päeva pärl!“ ja tutvustab noortele loomakasvatuse ja piimatootmisega seotud elukutseid.

Selleks teeme koostööd Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi, Tallinna Tehnikaülikooli  Toiduainete Instituudi, Järvamaa Kutsehariduskeskuse ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooliga. Messistendil tutvustab iga kool ka oma õppimisvõimalusi – kõrgkoolides keskharidusega ja kutseõppeasutustes põhi- ja keskharidusega noortele. Samuti saavad noored kaasa Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt koostatud trükise õppimisvõimaluste kohta loomakasvatuse ja piimatöötlemise valdkondades.

„Elukutsevalik on noore inimese jaoks üks tähtsamaid, sageli kogu eluks tehtavaid otsuseid. Üks hea ja kindel elukutse on seotud loomakasvatuse ja piimatöötlemisega. Piima tootmine saab alguse põllult ja laudast, lõpptooted jõuavad tänu piimatööstustes töötavatele inimestele meie kõigi toidulauale. Piimandus on Eesti põllumajanduse tähtsaim haru ja põllumehed toodavad tänu Eesti sobilikele looduslikele eeldustele, ettevõtlikkusele ja aastakümnete jooksul kogutud teadmistele piima nii palju, et sellest jätkub nii eestimaalaste toidulauale kui jääb üle ka eksportimiseks piiri taha. Noored, kes seovad oma tuleviku piimandusega, võivad uhkusega öelda, et tänu nende tööle jõuavad iga päev eestimaalaste lauale värsked ja kvaliteetsed piimatooted,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Viimastel aastatel on loomakasvatusega seotud erialadele olnud päris tugev sisseastumiskonkurss. Kutsehariduses on ka õppekohtade arv pigem kasvanud, näiteks Järvamaa Kutsehariduskeskuses õpib igal aastal üle saja õppuri just loomakasvatuse erinevaid erialasid. Seal lisandub 2016. aastast veel ka töökohapõhine õpe lüpsjatele. Ka Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis õpib loomakasvatusega seotud erialasid üle 50 noore, samas rõhutatakse, et tõusev trend on töö kõrvalt õppimine ja nii omandab loomakasvatusalaseid teadmisi sessioonõppes üle 170 õppuri. Piimabaari kõrval asuval Maaülikooli stendil saavad noored tutvuda kaasaegse lüpsirobotiga, mis annab noortele aimu, mida nüüdisaegne teadmistemahukas karjakasvatus ja piimatootmine endast kujutab ja milliseid teadmisi Maaülikool selleks annab.

Piimatöötlemist õpetatakse toiduainete tehnoloogia õppekavas nii Maaülikoolis, Tallinna Tehnikaülikoolis kui ka Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis. Koolidel on õpetamiseks kaasaegsed õppetööstused  või -köögid. Tootmispraktika viiakse läbi Eesti paremates ettevõtetes ja ka välisriikides. Taas rõhutatakse, et populaarne on sessioonõpe juba piimatöötlemisettevõtetes töötavatele noortele ja uuest aastast kavandatakse ka töökohapõhist õpet, kus teoreetilised teadmised omandatakse koolis ja praktika sooritatakse töökohal. Piimabaaris saavad messi külastajad maitsta meie piimatööstuste paremaid pärleid, kuid kohal on ka 2015. aastal parima noorkoka tiitli pälvinud Taavi Tali Olustverest, kes valmistab piimakokteile ja jäätist.

Piimabaar avatakse messil Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja tänavu algatatud kolmeaastase piimaprogrammi raames. Piimaprogrammi läbiviimist toetavad Euroopa Liidu põllumajandustoodete teavitus- ja müügiedenduse meetme raames Euroopa Komisjon, Maaeluministeerium ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960