Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lumeta pakane võib hävitada ploomi- ja maasikasaagi

Pollis asuva Seedri puukooli juht Elmar Zimmer ütles, et ploomipuudele nappis sügisel mullas niiskust, seega võib lumeta krõbe pakane nad hävitada, sama oht on maasika õienuppudel, kirjutab ajaleht Sakala.

Polli aiandusuuringute keskuse tootmisjuht Kersti Kahu märkis, et kuni 10-kraadine külm veel midagi ei tee, aga 15 ja rohkem miinuskraadi on ploomidele kindlasti ohuks. "Ploomidel oli tänavu see häda, et nad olid kaua lehes ega lõpetanud sügisel õigel ajal kasvu, seega on nad suhteliselt nõrgas seisus," märkis Kahu.  Zimmer tuletas meelde, et sügisel olid Mulgimaal ka paljud kaevud kuivad.

Suuremat viljapuuaeda külma kaitseks katta ei jõua, aga koduaias võiks Kersti Kahu arvates nooremate luuviljaliste tüved siduda kinni kuuseokstega või katta maapind meetri raadiuses multši, komposti või lehtedega, et külm kohe juurteni ei jõuaks. Juhul kui külmakraade jagub pikemaks ning on krõbedama pakase oht, tasuks koduaias maasikatele heita kuuseoksi, talveloor, põhku või turvast.

Elmar Zimmer rääkis, et mõne aasta eest oli suurem lumeta külm, mis hävitas Põhja-Eestis järgmise suve maasikasaagi. Õrnemad sordid hukkusid, aga enamikul jäi lihtsalt saak tulemata. "Talve esimese poole kannatavad maasikad ka palja maa korral 15 miinus¬kraadi, aga talve teisel poolel on nad juba õrnemad," lisas Zimmer. Tema sõnutsi on parim kate lumi: iga sentimeeter, mis lisandub, kaitseb ühe külmakraadi jagu. Nii Elmar Zimmer kui Kersti Kahu rõhutasid, et esialgu taimedele siiski erilist ohtu ei ole ning praegused mõned külmakraadid lisavad vaid talvekindlust.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960