Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluteade: vaata seemnevarud üle

Kevadiste külvitöödeni jääb veel küll mõni kuu, kuid mõistlik oleks juba täna kevadeks vajalik seemnevaru üle vaadata. Häid soovitusi saate lugeda Baltic Agro spetsialistide poolt koostatud põlluteatest.

Siinkohal tuleks arvestada nii omatoodetud seemne koguseid, kvaliteeti kui ka seni kasutuses olevate sortide paljunduste vanust. Seemne kvaliteedist rääkides mõeldakse esmalt seemnete idanevusele. Eriti on vajalik idanevust kontrollida ja määrata puhkudel, kus seemnevilja koristus on sattunud vihmasele perioodile ja terade kõrge niiskus on tinginud intensiivsema kuivatuse. Sellistes tingimustes võivad seemnete eluvõime ja idanevus oluliselt alaneda.

Külvisenormi määramisel on oluliseks teguriks seemnete 1000 tera mass. Siin tähendab mõne grammiga eksimine kümnetes kilogrammides möödalaskmist külvisenormis. Näiteks teraviljaseemne 1000 tera massi 7 g erinevuse puhul saame alljärgnevad külvisenormid:

 

Tähtis on üle vaadata ka omatoodetud seemne ja sortide vanus. Lähtuda võiks põhimõttest, et vähemalt ? külviseseemnest tuleks igal aastal asendada uue ja värske sertifitseeritud seemnematerjaliga. See tagab suurema saagipotentsiaali, samuti sordipuhtuse ja eeldused elujõulisemaks ja tervemaks taimikuks kasvu ajal. Sertifitseeritud seemnevaru täiendamisel võiks tähelepanu pöörata uutele sortidele ja antud tootmis- ning kasvatustingimusi arvesse võttes värskendada ka oma sordinimekirja.

Seemnete puhtimine

Seemnete ettevalmistamisel külviks on olulisel kohal seemnete pinnal ja sees olevate haigustekitajate tõrjumine. Odra ja nisu lendnõe, nisu kõvanõe ja odra triiptõve tekitajad on ainult puhtimisega tõrjutavad, lisaks annab see esialgse kaitse võrklaiksuse, helelaiksuse ja fusariooside vastu. Süsteemsed toimeained levivad seemne idanedes nii tõusmetesse kui juurtesse, kindlustades taime ka mullas levivate haigustekitajate rünnaku eest.

Tagamaks võimalikult laia tõrjespektrit tuleks puhtimiseks valida mitme toimeainega fungitsiid, nagu Celest Trio 1,5-2 l/t või Lamardor 0,15-0,2 l/t. Puhitud seemnest idanevate taimede iduleht ja esimesed pärislehed ning juurestik on esialgse nakkuse vastu kaitstud mõned nädalad. Lisaks haiguste tõrjele toimivad nimetatud puhtimisvahendid kasvustimulaatorina: areneb tugevam ja harunenum narmasjuurestik, mis tagab parema vee kättesaadavuse ja toitumise. Arenevad tugevamad võrsed ja taimed on vastupidavamad ning suurema saagipotentsiaaliga. Taimede tärkamine võib seeläbi olla 3-4 päeva aeglasem, kuid lõpptulemusena formeerub elujõulisema juurestiku ja võrsetega taimik.

Seemnes endas olevast toitainete varust piisab taime arenguks 7-10 päevaks. Puhtimine annab hea võimaluse anda lisaks erinevaid toiteelemente taimede algkasvu intensiivistamiseks. Soodustamaks taimede kiiret algarengut on soovitatav puhtimissegudesse lisada toiteelemente koos biostimulaatoritega. Parima mõju annab kombinatsioon: Humistar 2 l/t + Ruter AA 2 l/t.

Biostimulaatorite toime

Humistar on süsinikurikkast materjalist – leonardiidist - eraldatud huumushapete kontsentraat. See on huumushapete sisalduse poolest 20 korda kontsentreeritum võrreldes orgaaniliseks väetiseks kasutatava sõnnikuga. Ruter AA on NPK (7-5-3,5) väetislahus kergesti omastatavate mikroelementide (Fe, Mn, Zn, Mo), vabade aminohapete ja orgaanilise aine (15%) sisaldusega. Aminohapete arginiini ja metioniini ning orgaaniliste ainete toimel imenduvad toitained kiiresti läbi rakuseinte, mis omakorda soodustab narmasjuurte arvukuse ja mõõtmete kasvu. Juurestiku algarengut mõjutavad enim orgaaniline aine, fosfor (P) ja tsink (Zn), mis on antud segus taimele kiiresti omastatavas vormis.

Külvisematerjali töötlemine huumushappeid ja vabu aminohappeid sisaldavate biostimulaatoritega stimuleerib seemnete idanemist ja soodustab ühtlasemat tärkamist ning tugeva, suure imamispinnaga narmasjuurestiku moodustumist. Mõju tuleb eriti esile abiootilise stressi (vee-, põua-, külma-, kuumastressi) tingimustes. See loob paremad eeldused toitainete omastamiseks ja edasiseks kasvuks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Baltic Agro AS

Puhtimiseks vajaliku töölahuse kogus (koos fungitsiidi ning Humistari ja Ruter AA-ga) peaks olema 6 10 l tonni seemnete kohta. Töölahuse valmistamiseks lahustada toote kulunorm 1 tonni seemnete kohta 4 8 l veega. Jälgida tuleks, et seemned kattuksid ühtlaselt, vajadusel võib lahuse kogust suurenda, eriti kui seemned on väiksed.

Millist sorti eelistada?

Baltic Agrol on tänavu sortimendis nii vanu, ennat meie kliimas õigustanud kui ka uusi sorte. Nisu sortidest on pakkuda põuastele ja väheviljakatele muldadele sobivat Arabellat, ohtelist Grannyt, stabiilset kvaliteeti tagavat Trisot ja intensiivseks põllumajanduseks sobivaid Hamletit ja Licamerot. Odra sordivalikusse kuuluvad sel aastal varajane oder Elmeri, intensiivsort Iron, õlleoder Propino ja ka mahepõllumajandusse sobiv Evergreen. Herne sordivalikusse kuuluvad kollased toiduherned Casablanca ja Astronaute ning oa valikusse varajane sort Julia ja saagikas keskvalmiv Fuego.

Vaata pikemalt Baltic Agro kodulehelt.

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960