Autor: Mariliis Pinn • 16. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toivo Asmer: metsamüügis on oluline suhtlus ja usalus

Toivo Asmer: metsamüügis on oluline suhtlus ja usalus
Foto: Raul Mee
Ettevõte Timber aitab puidu eest saada parima hinna. Ettevõtmist vedav Toivo Asmer toob välja, et eduka puidumüügi taga on usaldus ja kvaliteetne teenus.

Toivo Asmer, mis viis Teid metsa? Nagu paljudel eestlastel on ka minu perel veidi metsa ning metsamajandamisega tegelemine on paratamatus. Olen viimased kuus aastat ka puidukaubandusega suuremal või vähemal määral tegelenud ning siit ka erksam huvi metsanduse vastu. Metsandus pole küberneetika ja siin tulevad kasuks ka varasemad ettevõtluskogemused ja poliitikukarjäär.

          Kust tuli idee asutada AS Timber? Metsandusega tegeleva firma loomise idee tuli päevakorda siis, kui sattus kokku seltskond, kel on kokku üle 100 aasta metsanduskogemust – kellel 12, kellel 18, kellel 20 aastat tegutsemist metsandusvaldkonnas. Oleme kõik ühel meelel, et metsamajanduses esinevate probleemide ja kitsaskohtade lahendamisel on ka meie abi vajalik.Timber.ee äriideeks on internetikeskkonnas läbiviidavad raiete enampakkumised, mille

Milles on Timberi äriidee, et usute sellega suutvat nagu nõiavitsaga kõiki probleeme lahendada?

eeltöö aitavad erametsaomanikel meie metsaspetsialistid ära korraldada. Samas anname erametsaomanikele abi, nõu ja juhiseid, kuidas oma metsa paremini majandada, et lõpuks metsa eest tõesti kõrgeimat hinda saada.Nõiavitsa meil pole ja kõiki probleeme me ei lahenda, aga meie poole pöördub iga päevaga aina rohkem abivajajaid, mis kinnitab, et meie abi on teretulnud.

Miks on Timber edukam kui konkurendid? Siin on objektiivsed põhjused. Meie veebilahendus on väga inimsõbralik ja läbinähtav. Inimene näeb selgelt protsessi nullist lõpuni. Lisaks oleme kohe tööle võtnud inimesed, kes klientidega tegelevad. Tihti seatakse küll eesmärke aga täitjaid tööle ei võeta. Ja kliendisuhtlus on oluline. Eriti vanemad inimesed soovivad, et toimuv nendega põhjalikult läbi arutatakse. Nii tekib usaldus, mis selles äris on väga oluline.

Kuidas portaalil läheb? Alustasime mullu märtsis. Pool aastat uurisime konkurente, turgu ja analüüsisime, kuidas parim lahendus luua. Nüüd oleme pool aastat tegutsenud ja keskmiselt on pidevalt üleval 10 metsaoksjonit. Kõige rohkem on korraga olnud 23 pakkumist.

Millist abi metsaomanikud enim vajavad? Paljudel, nii linna kui põlistel maainimestel on mets saadud päranduseks ja nad ei suuda otsustada, mida sellega õieti pihta hakata. Me võime sõita kohapeale, anda nõu, kuidas omanik konkreetselt võiks oma metsa parimal viisil majandada. Meie põhideviisiks on – ära müü maha oma metsamaad, vaid majanda metsa heaperemehelikult ja saa maksimaalne kasum.

Kui inimene on otsustanud oma metsa müüa, kas teha lageraiet või müüa osaliselt, siis esmalt vajatakse metsamajanduskava. Meie spetsialistid annavad nõu, kelle poole pöörduda, aga kellel inimene lõpuks laseb metsamajanduskava teha, valib ta ise. Seejärel on vaja teha metsateatis keskkonnaametile, ka selle aitavad soovi korral meie inimesed ära vormistada, ning lõpuks antakse omanikule raieluba. Metsaomanik määrab oma raiemahule alghinna. Ka selle arvutamisel saame muidugi aidata. Vaatame üle, kui palju tihumeetreid välja raiutakse, millised on puuliigid, võtame tänase Eesti keskmise hinnataseme ja arvutame alghinna. Metsaomanik saab nüüd otsustada, kas valib selle hinna või tahab enampakkumise alustuseks näiteks natuke kõrgema alghinna panna.Kuidas leida aga see õige ostja, mitte vahendajast suli?Meie väljastame raieteabe ainult kõigile neile metsa ülestöötajatele, keda me tunneme ja usaldame, kelle puhul teame, et neil pole võlgnevusi maksuameti ees, ega muid probleeme metsaomanikega. Neid tublisid lepingulisi partnereid on meil tänaseks täpselt 121 firmat.Edasi järgneb tavaline enampakkumine, kus osalejad löövad kaasa selle piirini, kus nende arvates tasub veel osta. Kui arvutiekraanile tuleb kõrgeim pakkumine, saavad sellest teada kõik enampakkumisel osalejad oma kontorites ja igaüks saab kaaluda, kas pakutavat summat veelgi suurendada või loobuda. Nii selgub kõrgeim ostuhind, mida selle metsa eest ollakse nõus maksma. Seejärel saab inimene meie käest raha kätte.

Suurim vahe Timber.ee ja paljude konkureerivate ostu-müügitehingute korraldajatega on sellest, et kui tavaliselt suudetakse pakkumistele kaasata 2-3 või paremal juhul 5-6 ostjat, siis meil saavad aga täieliku info alusel kaasa lüüa iga raiemüügi  juures 121 firmat.Samas tuleb tunnistada, et sinnamaani jõudmiseks oleme teinud eeltööd veidi üle 2 aasta. Enim aega ja raha on läinud enampakkumiskeskkonna loomisele, sest see on kulukas protsess. On loogiline, et kõrgeimat hinda saadakse alati suurema arvu pakkujate konkurentsis. Ehk siis näiteks 5 pakkujat 121 vastu! Viimased kolmveerand aastat aktiivset tööd on selgelt tõestanud, et metsaomanik võidab hinnas meiega koostöös kindlasti.

Aga maha jäänud raiesmik? Kui omanik soovib, teostab Timber järelevalvet ülestöötaja tööle. Jälgime, et töö tehtaks korralikult, raieala poleks segamini pööratud ja hiiglaslikke roopaid sisse sõidetud. Meie pluss on selles, et aitame metsaomanikel nende asjaajamist maksimaalselt korrektselt ja kiirelt ära teha. Sealt alates, kus tuleb mõte metsa müüa, kuni selleni, kui uus mets kasvab.

Kui palju see metsaomanikule maksab? Kõik eelnevad nõustamised, abistamised või kohalesõidud ükskõik millisesse Eestimaa otsa on tasuta. Meie saame oma 5% lepingutasu toimunud tehingu lõpphinnast alles siis, kui mets müüdud. Mis aga väga oluline – õnnelikule müüjale maksame 100% saadaolevast summast korraga pangakontole, anname garantiid  kvaliteetsetele raietöödele, müüja-ostjavahelisi arusaamatusi ei saa tekkida ning oleme abiks sealt alates, kus tuleb mõte metsa müüa kuni selleni, et uus mets kasvab. Juhul kui aitame kogu eeltöö ära teha, aga raieomanik ikkagi otsustab mingitel põhjustel meie enampakkumiskeskkonnas raiet mitte müüa, jääb Timber igasugusest vaevatasust arusaadavalt ilma. Usume, et nii on mäng aus!

Meie saame oma protsendikese alles siis, kui mets müüdud ja omanikul raha käes, mingeid muid kulusid meie kliendil ei ole.

Mis peaks metsamüügil olema metsaomaniku esimene samm? Kõigepealt tuleb teha metsamajanduskava, see on lihtne. Kindlasti soovitan metsamüügil suhelda nii konsulentide, kui metsaühistutega ja teenusepakkujatega nagu Timber. Uurida välja, kes teeb parima pakkumise. Kiidan Erametsaliitu, kes on teinud väga head tööd, et metsaomanike harida.

Metsaühistutega suhtlemisel tuleb silmas pidada, et neil on palju ülessandeid, üks neist on sama raieõiguse müük. Samas kui on ettevõtteid, mis on sellele spetsialiseerunud.Ka on palju metsaomanikke, kes ei taha ise ülestöötajatega suhelda ja metsa minna. Siin saame ka meie appi tulla.

MIS ON MIS - Timber AS

Asutatud 16.04.2014

Omanik Tsentrum Kapital, mis kuulub Marii Asmerile ja Tiia Kuusele.Timber.ee  on raieõigust enampakkumisete keskkond.

TASUB TEADA

www.eramets.ee lehelt leiab kasuliku info metsamüügiks ja infot metsaühistute enampakkumiste kohta. on metsa ja põllumaaga seotud internetioksjonite keskkond. Siin toimuvad metsakinnistute, kasvava metsa, metsamaterjali ning põllumaade oksjonid. on pühendunud on metsa ja põllumaaga seotud internetioksjonite keskkond. Siin toimuvad metsakinnistute, kasvava metsa, metsamaterjali oksjonitele.

www.maaturg.ee

www.metsaoksjon.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960