Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Voore Farmis Eesti võimsaim traktor

Voore Farmis Eesti võimsaim traktor
Foto: AS Dotnuvos Projektai
Voore Farmi maadel asub sel kevadel tööle Eesti võimsaim traktor. Miks ostis Voore Farm Teenused endale roomiktraktori Case 620 Quadtrac, uurisime Voore Farmi arengujuht Henrik Klammerilt.

"Meie ettevõttes on alates aastast 2014 kasutusel Case 600 Quadtrac, mis on eelmise Quadtraci põlvkonna tippmudel. Otsus miks me läksime roomikmasinale üle ei olnud raske, vaid pigem mõtlemises kinni. Põllutöid tegev masin ei peagi olema universaalne. Kuna Voore Farmis on vaja väga lühikese ajaga töötada üles ja külvata suured pinnad, siis varasemalt oli meil erinevate mullaharimis ja külvitöödega kinni vahel isegi 6 traktorit, kuid kasutades suuri haakeriistu ja suuri traktoreid saame me külvi ja põllutöödega hakkama vaid kahe traktoriga ja sealjuures on meie kütusekulu hektari kohta vähenenud pea poole võrra," selgitas valikut Klammer. "Suure traktori tunnikulu on suur, täiskoormusel töötades on Quadtraci tunnikulu üle 100 liitri tunnis, kuid ajaühikus tehtav töö kompenseerib selle vahe ja hektarikulu on masinal madal."

Kuid miks Quadtrac ja mitte mõni muu analoogne masin?

"Quadtracil on neli roomikut ja ta erineb oluliselt klassikalistest roomiktraktoritest, mis kasutavad vaid kahte roomikut ning masinal on vedavad sillad nii esimene kui ka tagumine, mitte ainult tagumine. Quadtraci võime rakendada oma veojõudu täielikult on hämmastav ja tänu liigendraamile ei riku see põlluotsas keerates põlluotsi nagu klassikalised roomiktraktorid, mis keeravad ühte roomikut pidurdades. Võrreldes eelmise masinaga on uuel masinal Xenon tulede asemel 360 kraadi LED tuled, natuke teistsugused roomikud ja 20 hobujõudu võimsam mootor, mis vastab saastenormidele Tier4Final," tõi uue masina eelised välja Klammer. Ta lisas, et kevadel, kui saadakse mõlema masinaga põllule, siis saab võrrelda, kas masinal on mõni muu eelis veel lisaks vana ees.Voore Farm on loonud enda juurde firma Voore Farm Teenused, kust on võimalik saada erinevaid põllumajandusteenuseid, mida ise ei oska või mille tegemiseks pole vajalikku tehnikat. "Üldiselt jäävad Quadtracid tööle Lääne-Virumaa piires. Põhitöö on masinatel Voore Farmis aga kui aega ja ressurssi jääb üle ning kui klientidel on huvi, siis teeme ka mingil määral selle masinaga teenust. Suurema huvi ja pinna puhul võime liigelda ka kaugemale kui Virumaa, kuid seda vaid kokkuleppel kliendiga. Kaugemale liikudes lisanduvad muidugi veoauto transpordi kulud," rääkis Klammer.2016 - muudatuste aasta

Üleüldiselt on Voore Farmis 2016 aasta väga suur muudatuste aasta. "Tuleb kasutusele palju uut tehnikat, hakkame kasutama täiesti uudseid tehnoloogiaid ja lisandub ka täiesti uus tegevussuund. Jooksvat infot, mis tulemas ja mis on teoksil, saab lugeda hetkel meie Facebooki lehelt www.facebook.com/voorefarm ja peadselt valmivalt kodulehelt," sõnas Klammer. 

Kõige kõigem traktor

Esimest korda tutvustas Case IH sellist nelja roomikuga traktorit USA-s juba aastal 1996, ehk siis 20 aastat tagasi. Tookord oli suurimal Quadtrac-il 360 hobujõudu. Idee saigi alguse probleemist, et hobujõude oli traktoritel juba palju, aga ratastega masinal oli kokkupuutepinda maaga vähe. Ehk piltlikult öeldes - traktoril jõudu oli, aga rattad käisid koha peal ringi, kui oli vaja rasket haakeriista vedada. Hakati küll lisama topeltrattaid külgedele juurde, aga see tegi traktori palju laiemaks ning liiklemine maanteedel oli keeruline.Roomiktraktorit Case 620 Quadtrac müüb Eestis AS Dotnuvos Projektai.

Ettevõtte juhi Toomas Kulu sõnul lahendas nelja roomikuga traktor mitu probleemi - haarduvus maapinnaga on kordades parem, traktori raskus on ühtlaselt hajutatud palju laiemale pinnale ja põldude kinnitallamine väiksem ning seejuures traktori laius jääb alla 3 meetri."Mõni traktoritootja toodab kahe roomikuga masinaid. Aga nelja roomikuga masinal on maapinna kopeerimine oluliselt parem. Lihtsalt öeldes, traktoril on neli puutepunkti maapinnaga. Haakeriista vedades ei kaldu raskus roomikute tagaosale, sest roomikud kinnituvad traktori kere külge liigendiga. Raskus surub ühtlaselt tervele roomiku puutepinnale maaga. Juhtimine ei toimu mitte ühe poole roomikute pidurdamisega, vaid keskliigendraamiga, tänu sellele pidev veojõud säilib ka pööramise ajal. Idee õigsuses ei ole kahtlust, Quadtrack on üle maailma tuntud kui kõige kõigem traktor," tutvustas Eesti võimsaimat traktorit Kulu. "Kui veidi numbritest rääkida, siis traktoril Quadtrac 620 on 12.9-liitrine mootor, mille maksimaalne võimsus on 692 hobujõudu. Pöördemomenti arendab 2941 Nm mootoripööretel 1400 p/min. Kütust mahub paaki 1880 liitrit. Masin kaalub ca 25 tonni. Müratase kabiinis on muljetavaldavalt väike, kõigest 68 detsibelli, mis on sama vähe kui luksussõiduautos. Sõltuvalt lisavarustusest jääb sellise masina hinnaklass vahemikku 350 000 - 400 000 eurot ja lisandub käibemaks."Uut masinat saab näha loodetavasti Maamessil. "Loodame et saame seda Voore Farmile minevat Quadtrac 620 traktorit näidata ka aprillis Maamessil. Ikkagi Eesti kõige võimsam traktor. Aga sõltub, kuidas ilm on 21.-23. aprilli paiku, võib-olla peab traktor juba põllul tööd tegema sel ajal," ütles Kulu.

Voore Farmis Eesti võimsaim traktor
Foto: AS Dotnuvos Projektai
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960