19. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tere vahendusfirma läks pankrotti

Aivo Pärn ei soostunud kommenteerima oma edasisi plaane.
Foto: Julia-Maria Linna
Eile kuulutas Tartu maakohus välja Tere piimatööstusele piima kokkuostmiseks loodud Oliver Kruuda äripartneri Aivo Pärna firma UP Varud pankroti.

UP Varude pankrotti taotles vahendusfirma suurim võlausaldaja, tulundusühistu Laeva Piim, kellele on UP Varud võlgu ligi 1,4 miljonit eurot. Lisaks on UP piima eest võlgu pea 600 000 eurot ka Jõgevamaa põllumajandustootjate liidule. Võlausaldajate esimene koosolek toimub juba 8. aprillil Tartu kohtumajas.

Pankrotimääruses seisab, et UP ajutine pankrotihaldur on lähtunud firma majandustegevuse analüüsimisel kolmandatelt isikutelt saadud andmetest, sest võlgnikul on äriregistrile esitatud üks majandusaasta aruanne 2013. kohta. Raamatupidamisdokumentide puudumise tõttu ei ole võimalik anda täpset hinnangut UP majandusnäitajate kohta ega selgitada maksejõuetuse objektiivseid põhjuseid. Pankrotihaldur tuvastas, et UP Varude pangakontol on raha 65 eurot, kuid kohustusi 1,95 miljoni euro jagu.UP Varude raha rändas rallitiimile

Ajutine pankrotihaldur tuvastas, et UP Varudest on tehtud suurtes summades ülekandeid Pärna enda lähikondsetele – peamiselt tema enda firmadele, kuid ka Pärna äripartneri, Põlva bussijaama ühe omaniku Urmas Kerge omanduses ja UP Varude asutaja Jaan Uibo juhitud ettevõttele Pro FiksumPeamised sissemaksed UP Varudele on tulnud piimatootjalt Tere, kellele piima vahendamiseks firma loodigi. Suurimad väljamaksed on UP Varud teinud piimatootjatele Laeva Piim (3,6 miljonit eurot) ja Jõgevamaa põllumajandustootjate liit (2,5 miljonit eurot).Nendele järgnevad UP-lt saadud rahaga aga Kerge-Uibo tandemiga seotud Pro Fiksum (620 000 eurot), Aivo Pärna rallisõitjast poja Sander Pärna rallimeeskonda haldav SP Rally Project (518 000 eurot) ja ning Pärna enda firma Car Rent Group (376 000). UP omanik ja juhatuse liige on saanud oma pangakontole 134 000 eurot. Lisaks on UP Varud teinud 27 000 euro eest ülekandeid ka varem Põlva bussijaamas osalust omanud Pärna firmale Wipestrex Grupp.Tehingud Pärnale kuuluva UP ja tema lähikondsete vahel liikusid kahesuunaliselt, nii kandis UP Varud Sander Pärna rallitiimile, Aivo Pärna pangakontole, Car Rent Groupile ja Pro Fiksumile 1,65 miljonit eurot ja samad firmad omakorda UP-le 256 000 eurot.

Peale lähikondsetele tehtud ülekannete paistavad UP Varude arvelduskontode analüüsist välja ka mitmed ülekanded autode ja selle varuosade-tarvikutega seotud ettevõtetele, näiteks Räni Autoklaasid, Silberauto, Võru AutoMart, Autoveod-Tehnika, Autotest, Raudsepa Auto jne. Pankrotihalduri aruande järgi oli UP Varude maksuvõlg jaanuari lõpus 8741 eurot, kuid Pärn kinnitas veebruaris Äripäevale, et maksuvõlg on tänaseks klaaritud.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960