Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi riikide osatähtsus Eesti piimatoodete ekspordis on kasvanud 95 protsendini

ELi riikide osatähtsus Eesti piimatoodete ekspordis on kasvanud 95 protsendini
Foto: Äripäev AS
2015. aastal eksporditi Euroopa Liidu liikmesriikidesse 121,2 miljoni euro väärtuses Eesti päritolu piima ja piimatooteid, mis moodustab piimatoodete koguekspordist ligi 95%.

Euroopa Liidu osakaal piima ja piimatoodete ekspordis on Venemaa impordipiirangute tõttu viimastel aastatel oluliselt kasvanud – 2014. aastal oli Euroopa Liidu osatähtsus 87% ja 2013. aastal 74%.

Põllumajandus-kaubanduskoja analüüsist nähtub, et 2015. aastal oli piimatoodete ekspordi sihtturge 42, millest 22 olid Euroopa Liidu liikmesriigid. Võrreldes 2014. aastaga on Eesti päritolu piima ja piimatoodete ekspordi sihtturgude arv vähenenud 9 võrra. Kõige laiem ekspordigeograafia oli 2015. aastal Eesti juustul, mis jõudis 28 riiki.„Valitsus on pärast Venemaa impordipiirangute kehtestamist rõhutanud, et Eesti põllumajandussektori kriisist väljatoomise võtmeküsimus on oma toodetele uute turustusvõimaluste leidmine. Palju on kõneldud Jaapani ja Hiina turu avamisest. Möödunud aasta statistika näitab samas, et kolmandate riikide osatähtsus Eesti piimatoodete ekspordis on väga väike ja ekspordi sihtriikide arv aastaga vähenenud. Usun, et tootjad on ekspordi arendamisel olnud väga pragmaatilised ja panustanud neis oludes võimalikult tulusatele ekspordikanalitele,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.„Loomulikult ei tohi turuarendust ja ekspordigeograafia laiendamist alahinnata, mistõttu on põllumajandus-kaubanduskoda läbi aastate panustanud rahvusvahelistel toidumessidel osalemisse, et Eesti ettevõtted suudaksid leida uusi ja arendada suhteid olemasolevate ekspordipartneritega. Kuid käesoleva kriisi, mis on viinud Eesti piimakarjade arvu suure vähenemiseni, põhjused ei peitu niivõrd ekspordivõimaluste puudumises, kui üle maailma väga madalates piimatoodete turuhindades. Tuleviku ekspordivõimalusi silmas pidades peame tänases olukorras suutma oma tootmispotentsiaali säilitada, mistõttu on ka ülemineku- ja kriisitoetused põllumajandusettevõtetele piimakarja säilitamiseks äärmiselt olulised,“ lisas Sõrmus.Statistikaameti andmetel olid 2015. aastal Eesti päritolu piima ja piimatoodete ekspordil (kaubagrupid 0401-0406) suurima osakaaluga sihtriikideks Leedu (34,3%), Läti (19,3%), Soome (17,9%), Itaalia (9,1%), Holland (6,1%) ja Saksamaa (3,1%). Kolmandatest riikidest olid suurima osakaaluga Tai (1,0%), Saudi Araabia (0,9%), Ameerika Ühendriigid (0,7%), Norra (0,7%) ja Jaapan (0,6%).Joonis: Eesti päritolu piima ja piimatoodete (kaubagrupid 0401-0406) ekspordi sihtriikide osatähtsus 2015. aastal (% piimatoodete koguekspordist)

 

Eesti päritolu piima ja piimatoodete (kaubagrupid 0401-0406) ekspordi sihtriikide osatähtsus 2015. aastal
Foto: EPKK
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960