Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 1. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moes on värviline multš

Moes on värviline multš
Foto: Äripäev AS
Tootjad on hakanud pakkuma värvilisi multše, kuid kõige populaarsem on endiselt kooremultš. Värvilisel multšil loe hoolega koostist.

Aianduskeskus Hortese turundusjuht Birgit Jõgeva toob välja, et valikus on kooremultš, kergkruus ja merekivid. Kõige populaarsem on kooremultš, sest see on kõige naturaalsem. “Vahepeal oli aktuaalne õlgede kasutamine, kuid kuna see pakkus huvi mahekasvatusega tegelevatele aednikele, siis see on pigem nišitoode ja seega mitte väga levinud. Tulemus on muidugi kaunis ja looduslähedane,” möönab Jõgeva.

“Selle hooaja uued tooted on meil sorteeritud männipuidu hake ja sorteeritud  kuusekoor,” ütleb Eestis esimene puukooremultši tootja Autorevol OÜ juhatuse liige Andres Ojasalu. 15-48 mm männihake on valmistatud eelnevalt kooritud männipuidust ja see sobib jalgradade ja mänguväljakute katmiseks. “Kattematerjalina ei pea seda väga  tihti uuendama, kuna püsib kaua. Soovitav kihi paksus 10-15 cm. Kindlasti on vaja mänguväljakute puhul hakkepuidu alla panna liivapadi. See aitab mänguväljakul kukkudes võimaliku lööki absorbeerida.”

Sorteeritud kuusekoort pakutakse kahes suuruses, 0-15 mm ja 15-48 mm. “Kuusemultš on ilusat süsimusta värvi, meenutades isegi natuke musta rabamulda. Samas on sellel samasugused head omadused nagu männikooremultšidel. Peenardes on efektne kui musta värvi kuusemultši kasutada kombineeritult valge graniitmultšiga,” ütleb Ojasalu.

Eksootilised materjalid

“Multšina on hakatud kasutama näiteks kakaoubade koorimisel tekkivaid jääke ehk kakaoubade koori, kuid meil Eestis see ei tööta, kuna peaksime sellist multši sisse tooma väga kaugelt. Lisaks on see loomadele mürgine. Veel kasutatakse ka toonitud puiduhaket, aga ka sel puhul peaks jälgima, millega hake toonitud on,” rääkis trendidest Hansaplant Hulgi OÜ turundusspetsialist Annika Reiljan.

Ka Aarius Haljastus OÜ tegevjuht Tõnu Pippar toob välja, et moes on värvitud puitlaastumultš, nii must, oranz, kuldne, kollane, punane kui ka pruun.

Kõige populaarsem orgaaniline multš on Reiljani sõnul peenestatud männikoor, mis on orgaanilistest multšidest ka taimedele kõige sobivam. “Mineraalsetest multšidest on kõige populaarsemad kergkruus, killustik ja dekoratiivkivid,” lisab ta.

Soov vältida rohimist

Pärast männikoore töötlemist tekivad umbes 10%-st toodangust dekoratiivsed ja lõhnastatud 30-60 mm suurused männikooretükid. Multši sorteermise ajal pööratakse suurt tähelepanu fraktsioonidele. et vältida väiksema fraktsiooni multši sattumist suurema fraktsiooniga multši kottidesse.

SUURE FRAKTSIOONIGA MULTŠ (30mm – 60mm)

Suurema fraktsiooniga multši on parim kasutada suuremate taimede istutamisel (näiteks ümber dekoratiivsete põõsate ja okaspuude). Meeles tuleb pidada, et mida suurema fraktsiooniga multši kasutatakse, seda paksem kiht tuleks taimede ümber seda laotada. Muidu võib suuremate koore tükkide vahele jääda ruumi umbrohule kasvamiseks. Seda tüüpi multši sobib ideaalselt kasutada laste mänguväljakutel, teede katteks ja lihtsalt dekoratiivselt ning samas pehmendava materjaliga. Lisaks ei ole midagi, mis sarnaneks männipuidust kattele, veel loodud.

KESKMISE FRAKTSIOONIGA MULTŠ (7mm – 30mm)

See on kõige universaalsem fraktsioon. Keskmise fraktsiooniga toodetud multš on esteetiliselt atraktiivne, kuna sisaldab kergesti eristatavaid kuldpruune laastudeta koore tükke ja see on visuaalselt ilus. Tänu väikestest osakestest multšile, katab see pinnase tihedalt ja säilitab hästi niiskuse ning temperatuuri mullas. Lisaks laguneb see kergemini kui suuremate fraktsioonidega multšid. Seda tüüpi multš on ideaalne aastaringsetele taimedele ja võite seda kasutada mistahes suurusega taimealade katmiseks. Multši tuleks pinnasele laotada vähemalt 5-7 cm paksune kiht ja umbes 1 cm kihti tuleks täiendada igal aastal, sest multši lagunemise ajal rikastab hallituse huumus mulda.

VÄIKSESE FRAKTSIOONIGA MULTŠ (0.5mm – 7mm)

See on kõige väiksema fraktsiooniga multš, mis tagab parima pinnase katmise ja rikastab hästi rasket ja savist mulla struktuuri, parandab vee imendumist pinnasesse, stabiliseerib mulla niiskust ning temperatuuri. Samuti tagab bioloogiliste protsesside aktiivsuse ja suurendab looduslike mineraalide sisaldust. Segades väikese fraktsiooniga multši pinnasega, paraneb pinnase õhuvahetus. Tänu väikesele fraktsioonile saab multš piisavalt kiiresti laguneda ja  rikastada pinnast musta hallituse huumusega.

SEGATUD FRAKTSIOONIGA MULTŠ (0.5mm – 40mm)

Segatud fraktsiooni multš koosneb kõikides fraktsioonides multšidest ja on sobilik kõikidele taimedele. Väiksema fraktsiooni multš laotatakse mullakihile, et see saaks laguneda ja soodustada mikroobide aktiivsust ning parandada mulla struktuuri. Suurema fraktsiooniga multš laotatakse väiksema fraktsiooniga multši peale, et see saaks vähendada drastilisi temperatuuri kõikumist pinnases, kaitseb taimejuuri külma eest ja muda tekkimise eest vihma ajal. See annab pinnasele ka ilusa välimuse.

Allikas: Aarius Haljastus OÜ tegevjuht Tõnu Pippar

Kombineeri omavahel erinevaid multše.
Foto: Äripäev AS

TASUB TEADA

Kevadisest multšimisest

Allikas: Autorevol OÜ juhatuse liige Andres Ojasalu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960