Autor: Väinu Rozental • 6. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuuse-pere käbid viljakas mullas

Kuuse-pere käbid viljakas mullas
Foto: Väinu Rozental
Pärnu aiandusfirma OÜ Kuusk AE puhul on tuntud vanasõna käbide ja kännu kohta otseses mõttes täppi läinud – Kuuse-pere võsud on vanema põlvkonna eeskujul jäänud truuks aiandusele.

Pärnu äärelinnas Tallinna maantee ääres tegutsev perefirma Kuusk AE on tänavuses Äripäeva Gaselli TOPis 655. kohal. Lõviosa käibest annab jaemüük, lisaks tegeldakse puude ja maastikuhooldusega. Ettevõtte hea käekäigu taga on isa Andrus, ema Evi ja poeg Martin Kuusk. Andruse pensionärist ema, endine aiandusagronoom, käib laatadel kaupa müümas ja isa aitab remonditöödel. Pereliikmeil on aiandusalane haridus, vanem tütar õpib maastikuarhitektiks.

„Kui tema lõpetab, on meil täiskomplekt aiandusspetsialiste: on maastikukujundaja, kes teeb projekti, on arboristid, kes hooldavad puid, on haljastajad ja aednikud, kes tegelevad istutamisega,“ tunneb Kuusk AE juht ja omanik Andrus Kuusk silmanähtavalt uhkust.

Tema sõnul on praegu kõige kiirem müügiaeg – kolme kuuga tuleb teenida vaat et kogu aasta raha. „Poolest märtsist algab pihta, aprillis ja mais oleme suremise äärel, sest rassimist on nii palju,“ seletab ladusa ja mõnus jutuga pereisa. “Pärast jaanipäeva on sisuliselt vaikus. Ei pea enam hulluks jooksma, saab ise ka päikese kätte minna.“

Päev enne ajakirjanikuga kohtumist viis Kuusk hommikul aianduskauba Virtsu ja pärastlõunal tegi treti Türile, et algavaks lillelaadaks taimed ja muu müügikraam aegsasti kohale sõidutada. Pärast vestlust asus aga taas kaubikut laadima, et viia aianduskaup Häädemeestele. Kuusk AE varustab Pärnu- ja Läänemaal enam kui kahtkümmet erakauplust aiandusmaterjalide- ja tarvetega.

Kaubandus vahetati aianduse vastu. Andrus Kuusk alustas ettevõtlusega 1993. aastal, esimesed kümme aastat tegeleti toidukaupade müügiga. Pere pidas Pärnu äärelinnas oma kodu kõrval 50 ruutmeetri suurust poodi, kesklinnas kahte kioskit ja turul oli nende käsutuses kaks müügiletti.

„Ma võin ühe käe näppudel kokku lugeda, kui palju vabu päevi mul kümne aasta jooksul oli,“ ütleb Kuusk ja tõstab püsti viis näppu. „Hulgimüügifirmad olid algul Tallinnas, seega tuli pidevalt sõeluda pealinna vahet. Ma olin noor ja jaksasin. Esimese kuuajalise puhkuse sain kakskümmend aastat hiljem – organism varises kokku, olin kuu aega haige.“

Mida enam suuri ketipoode Pärnusse tekkis, seda kiiremas tempos väikepoed välja surid. „Käibed langesid, järjest sulgesime müügikohti ja mingil hetkel tuli ilge väsimus peale ning ei jaksanud enam kaubandusega tegeleda,“ põhjendab Kuusk, miks nad 2003. aastast keskendusid aiandusele ja avasid kodumajast paarisaja meetri kaugusel Tallinna maantee ääres Kuuse Aiandi.

Köögivilja püsitaimed ja osa suvelilledest külvatakse ja kasvatatakse ise, enamik suvelillede beebitaimedest eksporditakse aga Hollandist. Oma puukooli perefirmal pole, Eesti viljapuude istikud ostetakse edasimüüjatelt. Okas- ja lehtpuuistikud tuuakse Poolast, samast pärineb ka lai sortiment aianduskaupu.

OÜ Kuusk AE

Asutatud 4.11.1996 (alates 1993. aasta veebruarist kandis ärinime AS Kuusk).

Müüb taimi ja aianduskaupu.

Tegevjuht ja omanik Andrus Kuusk.

Gaselli TOPis 655. kohal.

Töötajaid 5 (kolm pereliiget: isa Andrus, ema Evi ja poeg Martin Kuusk), pluss lepingulised hooajatöötajad.

2014. aastal andis käibest 81 protsenti taimede, väetiste, aiandustarvete jm jaemüük ning 19 protsenti parkide korrastamine, arboristitöö ja maastikuhooldus.

Varustab Pärnu- ja Läänemaal enam kui kahtekümmet erakauplust aiandusmaterjalide ja -tarvetega.

1993 – AS Kuusk alustas toidukaupade müümisega.

1996 – aktsiaselts registreeriti ümber osaühinguks.

2003 – avati Kuuse Aiand.

2005 – suleti viimane toidupood.

2008 – hakati pakkuma arboristiteenust.

2011 – suleti aianduskauplus Pärnu kesklinnas.

2013 – omandati kinnistu praeguse aiandi taga.

Laienemisplaanid

Andrus Kuusk

Lõpetas 1990. aastal Viljandi kutsekeskkooli (sai keevitaja, santehniku ja autojuhi paberid). Hiljem on kaugõppe teel lõpetanud Luua metsanduskooli arboristina (2008) ja õppinud samas haljasalade hooldajajaks.

Enne oma firma asutamist 1993. aastal töötas Pärnu EPTs keevitajana.

Abikaasa

Evi

Martin

Kristin

Allikas: OÜ Kuusk AE, Äripäev AS

Näpuviga säästis 6000 eurot.

Kommentaar

Terje Prisk, Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse spetsialist

Loe edasi Äripäevast.

1. Müü seda, mis hästi müüb. Kui agent pakub uut toodet, olen alati talle öelnud, et las teised müüvad selle kuumaks, mina hakkan seda toodet aasta hiljem müüma. Sain 23 aastat tagasi Tupla müügiga õppetunni, et jalgratast ei ole mõtet leiutada. Kõik müüsid tollal Tuplat, mina mõtlesin, et leian oma niši ja hakkan Kalevi komme ja assortiikarpe müüma. Hulgifirmadest toodud muu kaup läks nagu soe sai, ainuke, mis ei läinud, oli Kalevi toodang. Sain selle kuskile poodi ära sokutada ja edaspidi ostsin sisse Tuplat. Müüs väga hästi.Varu käiberaha. Sul peab mingi rahaline puhver olema, sest kui sa käiberahaga mängid, hakkab see valusalt kätte maksma. Sa ei saa enam kaupa sisse võtta ning kui kaubavalik kitseneb, läheb klient konkurendi juurde. Või näiteks otsustad teenuse hankel osaleda. Kui sul ei ole võimalik raha sisse maksta – sa ei tea ju, millal teenuse eest raha saad –, võid ämbrisse astuda.Usalda panka. Panka ei tasu karta, pangaga saab koostööd superhästi teha. Kui lähed hea äriideega panka ja pank on toetav, võid ennast rohkem usaldada, sest tegu ongi hea ideega. Kui aga pank ütleb ei, siis ei tasu solvuda. Minu jaoks oli kunagine ei elu kõige õnnelikum ei. Mul oli 2008. aastal valmis aiandi juurdeehituse projekt, ka ehitusluba oli taskus. Ometi ütles pank, et praegu ei ole laienduseks õige aeg, ja laenu ma ei saanud. Olin päris vihane – meil läheb ju hästi. Järgneval neljal aastal kukkus käive igal aastal ligi kümme protsenti. Kui oleksin laenu saanud, poleks jõudnud seda tagasi maksta.

2.

3.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960