8. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: põllukultuuride kõrgete hindade ajastu on läbi

Börs: põllukultuuride kõrgete hindade ajastu on läbi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Prantsusmaa nisutoodang väheneb oodatust enam; nisuhinnad langevad üle maailma; kooritud piima pulbri hind tõuseb jõuliselt; üldine piimaturg tammub jätkuvalt paigal; ÜRO: põllutoormete kuldaeg on läbi; nafta hind langes kahe kuu põhja.

Prantsusmaa nisutoodang väheneb oodatust enam

Agritel

Strategie Grains

Toidunisu hind

Rapsiseemnete hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

USA veab hindu alla

USAs

maisi hind

nisu

Sojaubade hind

Nisu hind USAs
Foto: Äripäev AS

Nisu hind langes ka Venemaal, sest riigis oodatakse suurt toodangut ning globaalne turg on odavnemas. Portaali BlackSeaGrain andmetel langesid Venemaal hinnad nädala ajaga 5-7 dollari võrra 173-175 dollarini tonnist.

Kooritud piima pulbri hind tõuseb jõuliselt

Järjekordsel Global Dairy Trade oksjonil langesid piimahinnad uuesti. Põhjuseks oli eelkõige täispiima pulbri hinnalangus, vahendab agrimoney.

Kaks nädalat tagasi toimunud oksjoniga võrreldes kukkusid hinnad 5. juulil 0,4 protsenti. Täispiima pulbri hind langes 1,6 protsenti. Kooritud piima pulbri hind tõusis aga 2,6 protsenti ja mai keskpaigast on hind kallinenud 17 protsenti.

Nüüd on kooritud piima pulbri ja täispiima pulbri hinnavahe muutunud väga kitsaks. Praeguseks on see 124 dollarit, mis on väikseim alates 2015. aasta aprillist. Kahe kuu eest oli hinnavahe 593 dollarit. Hindade erinev liikumissuund ei saa aga kaua kesta, sest täispiima pulbris on rasvad alles jäetud ja selle tõttu on ka selle hind kallim.

Euroopas langes kooritud piima pulbri hind nädalaga 1,8 protsenti 1775 euroni tonnist. Teisalt on hind Euroopas viimase kahe kuu jooksul tõusnud ligi 10 protsenti.

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest tõusis kakao hind 2,7 protsenti ja tonn maksis reede lõunaks 3110 dollarit. Robusta kohvi hind tõusis 3,2 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1760 dollarit.

ÜRO: põllukultuuride kõrgete hindade ajastu on läbi

OECD ja Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) teatasid, et põllutoormete kõrgete hinnatasemete periood on läbi, sest rahvastiku kasv aeglustub. Samas märgiti, et paremini võib minna piimapulbri, etanooli ja sojaubade hindadel.

Põllumajandustoormete hinnad langesid eelmisel aastal 15,6 protsenti. Kolme aasta jooksul on hinnad kukkunud 34 protsenti, selgub Bcom Indices andmetest.

„Peamiste teraviljade, kariloomade ja kalatoodete hinnad olid 2015. aastal languses. See andis signaali, et kõrgete hindade ajastu on tõenäoliselt läbi saamas,“ kirjutavad OECD ja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FOA).

Hinnalanguse on põhjustanud erinevad faktorid – mitu aastat kestnud pakkumise kasv, nõudluse kasvu aeglustumine ning naftahindade langus. Lisaks sellele toodi välja ja toormete varude kasv.

„Tundub, et hinnad jäävad järgmise kümne aasta jooksul eelmistest tippudest madalamale. Selle põhjustab eelkõige rahvastiku kasvu aeglustumine 1 protsendile ja mitmete riikide majanduste aeglustumine,“ teatati raportis.

Nafta hind kukkus kahe kuu põhja

Nafta hinnad kukkusid aga kahe kuu madalaima tasemeni, sest USA Energia ja Informatsiooni Administratsiooni raport näitas, et naftavarud vähenesid eelmisel nädalal oodatust vähem. Ka bensiini varud kukkusid prognoositust vähem. See on üllatus, sest tavaliselt on nõudlus enne 4. juuliga (USA iseseisvuspäev) pikendatud nädalavahetust kõrge.

Brenti toornafta odavnes 6,6 protsenti ja WTI langes 7,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 46,89 ja 45,6 dollarit.

Brenti toornafta hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960