Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 14. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väderstadi tuur 2016 - kus põllumehed kohtuvad ja teadmised kasvavad

Väderstadi tuur 2016
Foto: Anu Riisalu
6.-8. juuni korraldas Väderstadi tehas põllumeestele väljasõidu Rootsi. Reis kestis kolm päeva ning lisaks peamisele, Väderstadi keskuse ja tehase tuurile, külastati ka jahitalu Mamima Jakt, Kimme karjääri, Rune töökoda ning Fyrbonde farmi.

Väderstadi tuur võimaldab põllumeestel, kes omavad või kellel on huvi Väderstadi tehnika vastu, tutvuda ettevõtte tootevalikuga. Esmane tutvus erinevate külvikute ja mullaharimisriistadega toimus n-ö platsi peal - vaatamiseks oli välja pandud lai valik erineva varustusega mullaharimisriistu ning teravilja- ja maisikülvikud. Lisaks toimus masinate demonstratsioon põllul, et anda parem ülevaade masinate tööpõhimõtetest ning töötulemustest.

Põlludemonstratsioonil anti ülevaade erinevatest masinatest - millised on võimalikud töölaiused ning lisavarustus. Lisaks tutvustati uut Spirit R külvikut ning SeedEye tehnoloogiat. Tuttavatest haakeseadmetest tutvustati põlludemonstratsioonil Rapid A külvikuid (400 C, 600C ja 600 S), kultivaatorit TopDown 700, randaale Carrier (X 525, XL 625 ja 825+BioDrill) ning põllurulli Rexius, mis oli varustatud CrossBoard-iga.

Midagi täiesti uut.

Enamus töö teevad robotid

Järvamaa põllumees Koit Teder leiab, et sellised reisid on põllumeesteele väga vajalikud, esiteks tehnika tutvustamiseks ning teiseks omavahel kogemuste vahetamiseks.

Koostöö Väderstadiga sai alguse, kui soetati esimene n.ö lääne tööriist - Väderstadi kultivaator. Sellele järgnes kasutatud Rapidi külvik, mis sel aastal uue vastu välja vahetati. Mullaharimisel kasutatakse uut Rollex-i.

Väderstadi tehast pole varem külastanud ning seetõttu oligi reis väga oodatud - et näha nii tehast kui ka Rootsi talusid ning saada sealt uusi kogemusi. Talude külastusest selgus, et Euroopa Liidu seadused pole põllumeestele Rootsis sugugi nii ranged kui põllumeestele Eestis. Ka riigi suhtumine seadusandluse poolelt tundus seal leebem kui meil.

Kuigi lähiaastatel pole teisi tehaseid külastanud, jäi Väderstadi tehasekülastusest silma see, et kõik täpsemad tööd on usaldatud robotitele ning töölisi võis näha alles masinate lõppkoostamisel. Samuti panustab Väderstad palju tootearendusse. Toodi välja ka see, et vajatakse niinimetatud IT-mehi, kes hoolitsevad selle eest, et robotid töötaksid häireteta. Kvaliteedi tagamiseks kasutatakse kohalikku Rootsi terast, sisse ostetakse ainult laagrid ja malmi valu nõudvad detailid.

Demoplatsil oli võimalus tutvuda kogu Väderstadi tehnikaga ning põhimasinaid näidati ka töös. Oluline on kuulda teiste põllumeeste kogemusi erinevate masinatega - see on oluliseks infoks tehnika uuendamisel. Väderstadi tehnika suurt töökindlust kinnitas masinate katsetamine graniidikarjääris väga ekstreemsetes tingimustes, mida sel külastusel oli võimalus oma silmaga näha.

 

Äri sai alguse väiketalu töökojast.

Väderstad`i lugu sai alguse 1962. aastal Rune ja Wis Stark`i 30-hektarilises põllumajandustalus Väderstadi lähedal Herrgården`is. Noores peres kasvas neli last, kes kõik hiljem pereäris kaasa hakkasid lööma.

Sarnaselt ümberkaudsetele talunikele kasutas Rune Stark mulla harimiseks jäika piiäket. Need olid senimaania alati puidust valmistatud ning ilmselgelt piiratud kasutusajaga.

Rune Stark tüdines uute puidust piide valmistamisest iga hooaja alguses ning mõtiskles öösiti terasest piide loomise võimaluste üle. Ta ei rääkinud oma visioonist enne, kui oli selle ära katsetanud. Toetudes oma paljude aastate kogemustele põlluharimises projekteeris ja ehitas ta uue jäiga piiäkke.

Üleminek terasele tõi kaasa olulise masinate kvaliteedi paranemise ning oli oluline samm tänapäevase põllumajanduse poole.

Allikas: Väderstad OÜ

 

Kimme karjäär - parim katsetuskoht tehnikale

Enne kui osta, tahad veenduda kvaliteedis

Kõik Väderstad`i masinad teevad ühe ülesõiduga mitu tööd ning neil on kõrge tootlikkus. See annab mitmeid eeliseid, vähendades näiteks külvamisele kuluvat aega, süsiniku jalajälge ning põllupinna kinnisõkkumist.

Koos masina pika eluea ning kõrge järelturu väärtusega annavad need masinatele suure tasuvuse ning aitavad hoida madalal jooksevkulusid.

 

 

Fyrbonde farmis sai masinaid töös näha

Kui põllumajandus enam ära ei tasu…

Väderstadi tuur 2016
Foto: Anu Riisalu
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960