Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üleskutse: Tule rukist kasvatama

Üleskutse: Tule rukist kasvatama
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kutsume kõiki teraviljakasvatajaid osalema Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud üle-eestilises liikumises „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“

Eesti Rukki Selts algatas tänavu kevadel Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ülemaalise liikumise "100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!". Liikumise üldisem eesmärk on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu. Lähem eesmärk on teha omalaadne ja maitsev juubelikingitus Eestile.

3. juunil 2016 sõlmisid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Tartu Mill möldrite esindajana ja Leibur leivatootjana neljapoolse koostööleppe (vt www.eestirukkiselts.ee). Leppe kaudu püütakse saavutada, et vähemalt sada rukkikasvatajat kõigist Eesti maakondadest külvaks 2016. aastal põllutäie rukist. Seda saaki kasutavad veskimehed leivajahu tootmiseks ning kodumaisest, 2017. aasta uudseviljast küpsetatud rukkileib jõuab 2018. aasta alguseks „Juubelileiva“ nime all tarbijateni.

Eesti Vabariik 100 - 100 rukkipõldu - miljon juubelileiba

Vahur Kukk: Möödunud rukkiaastat saab pidada igati kordaläinuks

Jaan Kiisk  -  tänavune parim rukkikülvaja

Kutsume põllumehi-rukkikasvatajaid liituma selle liikumisega ja registreerima oma põld enne 15. septembrit 2016 SIIN või Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja veebilehel www.epkk.ee.

Kõigi registreeritud rukkikasvatajate põld tähistatakse vastava viidaga, mis on ühtlasi toetusavaldus alanud aktsioonile ja Eesti sajanditevanusele rukkikasvatuse traditsioonile.24. augustil korraldavad Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit suure külvipäeva, millega algab ülemaaline aktsioon "100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!". Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ettevõtmise esimese rukkipõllu külvab rukkikuningas Hans Kruusamägi. Külvipäev algab kel 12 kogunemisega Simuna rahvamaja juures Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960