Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalle Liebert - arukas ja poliitilistes koridorides orienteeruv

Kalle Liebert - arukas ja poliitilistes koridorides orienteeruv
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Juuli lõpus Jänedal toimunud Eesti Talupäevadel andis senine, pikaajaline Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) juht Kaul Nurm, oma ameti üle uuele juhile Kalle Liebertile.

Kaul Nurm ütles tol päeval, et taluliit koosneb talunikest, kes teavad raske töö tagamaid. Igapäevaseid taluperede probleeme aitab oma tegevusega vähendada Taluliit.

"Me oleme talumehed ja teame, mis on vaja teha, et saada suuri saake, head vilja. Kui me räägime Taluliidu võitudest ja viljadest, siis on meie vili see, kui me suudame talude heaks midagi ära teha, olgu see abi siis poliitika või seadusandluse osas. Annan oma kogemused, oma informatsiooni ja teadmised ning kõige paremad soovid edasi Kalle Liebertile, kes on mees, kelle meie nõukogu on välja valinud ja kes jätkab meie Taluliidu igapäevast juhtimist," ütles Kaul Nurm Talupäevadel.

Kalle Liebert oli Kaul Nurme sõnu kuuldes täis optimismi ja teotahet. "Mul on väga uhke ja hea tunne seista siin teie ees aga ma tean ka seda, et see amet, mille ma vastu võtan, on väga suur vastutus ja ma tean, et Kaul Nurme töö ja panus on hindamatu. Aga ma luban, et ma annan endast parima, et seda tööd jätkata," ütles Liebert.

ETKL on suurima liikmeskonnaga põllumajandustootjaid ja metsaomanikke ühendav katusorganisatsioon Eestis, mis on asutatud 1989. aasta 22. jaanuaril.

Organisatsiooni peamine eesmärk on põllu- ja maamajandusliku ettevõtlusega tegelevate peretalude ja väikeettevõtjate esindamine ja nende huvide kaitse. ETKL koondab endasse 19 liikmesorganisatsiooni.

 

Kes on uus ETKLi juht ja mida ta enne on teinud?

Kogemus ja tutvused põllumajandusmaastikul.

Haridus: juriidiline.

Töökogemus: Põllumajandusministri nõunik, Riigikogu Kantseleis Riigikogu aseesimehe nõunik, nõustaja maaettevõtluse nõustamisbüroos "Hea Nõu".

Poliitika: Kuulub IRLi liikmeskonda, seda juba 26 aastat alates IRLi eelkäiast ERSPst. Ei ole IRLi liikmena kandideerinud valimistel ega kavatse seda ka teha.

Lapsed: Kalle Liebert on 4 lapse isa. Tal on kolm poega, vanem juba 17 ja kaks nooremat on 8-aastased kaksikud ja lisaks ka vanem tütar, kes on iseseisva elu peal.

Huvitavad hobid - sport elu osana

Kalle Lieberti isa Ervin Liebert on eluaegne spordimees ja -treener ning nakatanud spordivaimuga ka oma poja. Nii harrastab Liebert pikamaajooksu. Viimane suurim eneseületus sai teoks Rakvere ööjooksul, kus poolmaraton sai läbitud ajaga 1 tund ja 44 minutit. Lisaks on ta leidnud, et palju energiat annavad rühmatreeningud, nagu näiteks Body Pump ja Body Balance. Lieberti unistuseks on lähiaastatel kõik oma nooruspõlve spordirekordid ületada.

Lisaks armastab Liebert lugeda, saamaks uusi teadmisi edasiliikumiseks.

Kuhu ja kuidas edasi?

Suurjooksul ümber Viljandi järve. Spordil on Lieberti elus oluline roll.
Foto: Sportfoto.

Liebert lubas jätkata ETKLi põhipositsioonide eest seismist seoses Euroopa Liidu ÜPP toetuspoliitika rakendamisega Eestis, jagades ETKL-i nõukogu seisukohta, et investeeringutoetused peavad jõudma suurema hulga väiketootjateni.

"Meie sektori olukord on raske, me teame seda, et Euroopa Liit on otsustanud jagada toetust kriisi leevendamiseks meie riigi põllumeestele veidi üle 8 miljoni euro. Need raha saamise ja jagamise tingimused pole täiesti selged. Me peame enda eest siin seisma ja saama võimalikult head tingimused selle raha kasutamiseks, et see raha läheks tõesti raskustes olevatele põllumajandusettevõtetele. ELi toetusele tohib riik ka samapalju juurde panna ja ma väga loodan, et riik leiab ka selle raha, et see 8 miljonit ehk maksimum lisandub ka meie riigi eelarvest. Praegu on olemas ja meile reserveeritud põllumajandussektori toetuseks riigilt 2017. aastaks 4,6 miljonit ja vast ikka see puuduolev 3,4 miljonit leitakse ka juurde," rääkis Liebert.

Organisatsioon vajab värskendust

Üksi või koos?

KOMMENTAARID:

Saidafarm OÜ juhataja Juhan Särgava: See mees oleks ka EPKle ära kulunud

Nii kolleeg kui mentor

Kerli Ats, kolleeg maaettevõtluse nõustamisbüroost "Hea Nõu"

Kalle on suurepärane kolleeg ja minu hea mentor. Ta on olnud mulle oma töökusega ja teadmistega suureks eeskujuks. Tema soov ja pühendumus Eesti põllumajandust arendada oli ka põhjuseks, miks me koos asutasime maaettevõtluse nõustamisbüroo "Hea Nõu". Kalle tugevused on tema tööeetika ja pühendumus. Ta on järjekindel ja soovib alati alustatud asjad edukalt lõpule viia.

Kalle Liebert ja Juhan Särgava on vanad sõbrad - üksteisele antakse head nõu.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kas põllumeeste liidud võiks või peaks ühinema?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960