Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljelusvõistlus 2016: HTM Grupp katsetab hernega

Eha Piip kasvatab hernest kolmandat aastat.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Uue tulijana ja viljelusvõistluse uue kultuuriga ehk hernega, võistleb Järvamaal Türi vallas, Kabala kandi põldudel HTM Grupp OÜ.

Ettevõtte juht Mati Lillemets sõnas, et võistlusele osalema meelitas neid Oilseeds Trade müügimees. "Mina ise ei ole võistleja tüüp ega tahtnud võistelda aga kevadel oli näha, et põld on hea ja suur saak võib tulla. Lasin ennast siis mõjutada ja nii saigi sel aastal kampa löödud," lausus Lillemets. "Tänavu on meie põldudel kasvamas nisu, oder, hernes ja uba. Me ei kasvata tänavu vaid rapsi, eelmisel aastal oli aga meil on siin probleemiks nuuter."

Mati Lillemetsa firmas kasvatatakse pea kõiki teravilju v.a raps
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

HTM Grupi põhitegevuseks on teraviljakasvatus ja seda tehakse kokku pea 1600 hektaril. Tööd saavad aga tehtud kõik vaid 7 inimesega. "Eks vahel on veidi lisatööjõudu ka vaja, aga saame hakkama. Kokku arvuliselt on meil tänavu 122 põldu. Talvel tehakse metsa- ja maaparandustöid endisel Arkma lennuvälja alal, mis on HTM Grupi omanduses. Näiteks rajasime üleelmisel aastal seal 21 hektarit ja eelmisel aastal veel 9 hektarit põllumaad juurde," lausus ettevõtte agronoom Eha Piip.

 

2015. aastal külvati HTM Grupi põldudele teravilja 1178,33 hektarile, hernest ja uba 238,46 hektarile ja rapsi 225,64 hektarile.2015. aasta saagiks saadi 5196 tonni teravilja, 787 tonni hernest ja 260 tonni uba ning 378 tonni rapsi.Aruandeaasta käibeks kujunes 1 184 722 eurot. Kasum oli 154 643 eurot.Allikas: ettevõtte majandusaastaaruanne

 "Võistluspõld on 12,7 hektarit suur ja sordiks on täitsa uus põldherne sort 'Avenger'. Seda kasvatan esmakordselt. Eelviljaks põllul oli talinisu. Sügisel randaalisime, kevadel panime väetise ja hakkasime kohe külvama. Külvasime 15. aprill ja kasvu alul olnud mai kuu põud tegi kahju aga samas on nüüd pilt kena," rääkis Piip, kelle sõnul on neil minimeeritud mullaharimine ja juba 6-7 aastat ei ole nad künnipõhist harimist teinud. "Agrotehnika on tavapärane. Siin põllul oleme aga kasutanud ka preparaati Albit, mis on bioloogilise päritoluga antistressant, fungitsiid ja taimede kasvuregulaator. Seda juba kolm aastat ja tegelikult on meil saagid tõusnud."

Hernest kasvatatakse juba kolmandat aastat

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960