Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulemas Eesti Künnimeistrivõistlused 2016 ja Tehnika Teeviit

Tulemas Eesti Künnimeistrivõistlused 2016 ja Tehnika Teeviit
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Käesoleva aasta Eesti künnimeistrivõistlused toimuvad Kehtnas 30. septembril ja 1.oktoobril.

Samal ajal korraldatakse seal ka Tehnika Teeviit 2016, kus toimuvad põllumajandustehnika ja muu rasketehnika töödemonstratsioonid ning võimalik on ise masinaid proovida.

Künnivõistlustel on Eestis aastakümnete pikkune traditsioon. Alates 1965. aastast on selgitatud välja Eesti künnimeistrid. Viimased kümmekond aastat toimusid võistlused Olustveres, nüüd teist aastat Kehtnas koostöös sealse kutsehariduskeskusega. Järgmise aasta künnimeistrivõistlused on kavas korraldada Tartus koostöös Maaülikooliga. Selle aasta künnimeistrid selgitatakse välja reedel kõrrepõllul ja laupäeval rohumaal. Lisaks selgub Eesti parim noorkündja.Käesoleva aasta meistrid esindavad Eestit järgmise aasta künni maailmameistrivõistlustel Keenias 1. ja 2. detsembril 2017.Selle aasta Eesti künnimeistrivõistluste ametlik avamine toimubKehtnas 30.septembril algusega kell 13.00.Teist aastat järjest selgitatakse välja ka Eesti parim hobukündja. Kui eelmisel aastal osales viis võistlejat, siis nüüd oodatakse juba kümmekond hobust ja hobujuhti.Künnikultuuri propageerimiseks on välja kuulutatud ka VIP künnivõistlus, kus maaeluministrile tulevad konkurentsi pakkuma tuntud inimesed erinevatelt elualadelt.Kahepäevasel üritusel osalevad oma tehnikaga veel Päästeamet, Politsei, Kaitseliit jt. Traktorite ja masinate esitlusi teevad Eesti tegusamad ettevõtted. Tehnika näitusele on välja pandud valik uunik-autosid. Osalevad erinevad määrde- ja varuosadefirmad jne.Teist aastat Eestis toimub traktorite veotõmbevõistlus (pulling) ning organiseeritakse ekskavaatorijuhtide võistlus. Maasturitele on pinnasekuhilatel spetsiaalrada.Külastajatele on lisaks masinatele ja võistluste jälgimisele organiseeritud ekskursioonid Kehtna Mõisa piimafarmi, Eesti Tõulooma Kasvatajate Ühistusse ning Kehtna kutsehariduskeskusesse. Künniplatside vahel liigub traktortakso ning soovijad saavad teha lennu helikopteril.Oma masiantega on veel võimalik töödemonstartsioonidele liituda ning näitusele oodatakse kõikvõimalikku vanatehnikat. Samuti on veel võimalik registreeruda künnivõistlusele.

Künnivõistluste kava leiad SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960