Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis toimub ELi piimaturul?

Mis toimub ELi piimaturul?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Dairy World’i vahendusel on võimalik tutvuda ZMB piima aastaraamatuga, mis võtab kokku 2015. aasta piimaturul toimuva ja toob võrdluse selle aasta esimese poolega.

Üldpilt on selline, et EU-28 kogutoodang on küll pisut madalam 2015. aastal aga ikkagi kõrgem 2014. aastast. Allpool olevast tabelist saate vaadata võrdlust perioodidel jaanuar-juuli 2015 vers 2016.

Suurima kasvu tegi Tšehhi, tootes 9,6 % enam (korrigeeritud andmed), lisaks Luksemburg 7,7%, Holland 4,9% ja Sloveenia 3,1%. Tootmist kasvatasid ka kreeklased, iirlased ja bulgaarlased.

Baltikumis kokku oli tootmise langus sel ajavahemikul 4,1%. Enim on piimatootmist vähendanud Suurbritannia (8,3%), Slovakkia (7,0%), Portugal (5,2%) ja Horvaatia.

Piimatoodang ELis
Foto: ZMB piima aastaraamat

Saidafarmi juhi Juhan Särgava sõnul pole selle kokkuvõtte taustal küll paranemise märke näha.

 „Baltikum tervikuna on -4,1%, samas tšehhid oma +9,6-ga, Holland +4,9-ga; Sloveenia +3,1ga loodavad ikkagi "taevamannale teisest ilmast". Iirimaagi on tormakuses järele andmas, langedes 8,3 lt 2,5% tõusule käesoleval aastal. Ainsad tõusjad on Kreeka ja Prantsusmaa. Luksemburg oma 7,7% ei mängi mingit viiulit "suures potis", languses on temagi. Nii, et unistuste roosiaed piimamaastikul kipub esialgu pikema kauni unenäona piimamehi lohutama. Mingi väike usk on sellesse, et piima tootmise vähendamise toetus aitab väiksemate valudega turult tagasi tõmbuda neil piimameestel, kellel see niigi kergelt plaanis mõlkus kas siis vanaduse- või majandusliku prerioodiseisu tõttu,“ selgitas Särgava, kelle sõnul ulmejuttu mingist näljahädast maailma kuklapoolel keegi piimamaastiku peal küll tõsiselt ei võta. „See on pigem seminariturismi harrastajate teemapunkt.“

Piimauuringu kokkuvõttest selgub, et 2016. aasta esimesel poolel hukati EU-28 riikides 7,7% rohkem lehmi kui eelmise aasta samal perioodil.

Aasta esimese seitsme kuuga toodeti kokku 92,5 miljonit tonni piima. See oli päevas keskmiselt 2,4% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Väljaspool ELi riike vähendab tootmist enim Lõuna-Ameerika. Argentiinas vähenes tootmine 11,3% võrra, Uruguais 14,5% ja Brasiilias 6,9% 2016. aasta esimeses pooles. Samas tootis Põhja-Ameerika enam piima kui eelmisel aastal ja USAs oli seetõttu piimatoodangu kasv seitsme kuuga kokku 1,1%. Jaapanis oli 0,4% rohkem piima sel aastal kui 2015dal.

Piimatoodang väljaspool ELi.
Foto: ZMB piima aastaraamat

Hinnad pigem languses.

Keskmised piimahinnad ELis
Foto: ZMB piima aastaraamat

Allikas: www.milk.de

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960