Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Case IH esitleb ideesõidukit - autonoomne traktor näitab suunda tuleviku täppispõllunduses

Case IH esitleb ideesõidukit
Foto: Case IH
Case IH avaldas Iowas toimunud Farm Progress Showl oma idee n-ö iseseisvast traktorist. Case IH traktor on ilma kabiinita ja suudab iseseisvalt tegutseda paljude erinevate põllutöövahenditega, mitmel erineval otstarbel, nii öösel kui ka päeval. Ideetraktor juhib end kaamerate, radari ja GPSi abil ning põllumehed saavad traktorit kaugjuhtida näiteks läbi tahvelarvuti äpi.

„Paljudes maailma paikades on põllutöö tipphooajal oskustööliste leidmine suureks väljakutseks ja murekohaks,“ ütles Case IH tootemärgi president Andreas Klauser. „Kuna me pakume oma klientidele juba automaat- ja kaugjuhtimisega tootevalikut, mis hõlbustavad nii masinapargi kasutamist kui ka töötajate igapäevatööd, näitab ka meie uus ideetraktor seda, kuidas meie kliendid ja nende töötajad saavad masinat ise ja otse kaugjuhtida. Selline tehnoloogia võimaldab meie klientidel suurendada tunduvalt töövõimekust, näiteks maa ettevalmistusel, istutamisel, pritsimisel ja ka saagikoristusel.“ Iga traktor on varustatud tehnoloogiaga, mis suudab tuvastada kõik tõrked, vältimaks õnnetusi. Pärast põllumehelt korralduse saamist suudab iseseisev traktor sõita parkimisplatsilt mööda erateed põllule, kus alustab ilma edasise inimese sekkumiseta endale eelnevalt määratud põllutöödega.

Ilma kabiinita autonoomse traktori idee rajati juba olemasolevale Case IH Magnum traktorile
Foto: Case IH

Klauser selgitas, et kogu ettevõtmise idee aluseks oli tutvustada esmalt säärast isemajandavat tehnoloogiat potentsiaalsetele klientidele ning seejärel koguda klientidelt tagasisidet ja selgitada välja nende vajadused ja huvid iseseisvalt tegutseva tulevikutraktoriga töötamise kohta. „Meie jaoks on väga põnev avastada uusi võimalusi, mida nimetatud tehnoloogia veel meie kliendidele võimaldada suudaks. Me ootame huviga nende arvamust selle idee kohta, samuti selle kohta, kuidas tehnoloogia saaks aidata kaasa nende tootlikkuse tõstmisele," sõnas Klauser.

Uus traktor on kaugjuhitav.
Foto: Case IH

Case IH ja CNH Industriali innovatsioonigrupp rajasid ilma kabiinita autonoomse traktori idee juba olemasolevale Case IH Magnum traktorile, muutes siiski ka traktori välisilmet. Ideetraktoril on 419hobujõuline mootor ja tippkiirus 50 km/h. Veel ei ole teada, kui palju säärase traktori ehitamine täpselt maksma võiks minna või mis hinnaga see tavakasutajale kättesaadav oleks.

 Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960