Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiiu Annuk soovitab: Kuidas teha kvaliteetset maisisilo

Tiiu Annuk soovitab: Kuidas teha kvaliteetset maisisilo
Foto: Pixabay.com
Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk annab 10 soovitust, et maisisilo paremini välja tuleks.

Parimad saagikoristamise võtted tagavad optimaalse koguse ja kvaliteediga silo. Maisi koristamisel siloks on eesmärgiks mitte madalam kui 30% kuivaine ja 28% tärklise sisaldus. Siinkohal toome ära 10 nõuannet valmistamaks maisisilo.

1. Hinda maisi küpsust! Mais on koristuseks valmis, kui maisi teras on selgelt eristatav ülemise 2/3 kollase osa ja alumise 1/3 valge osa vahelt läbi minev piimajoon.2. Hinda kuivaine sisaldust! Optimaalne kuivaine (KA) sisaldus on 30 -35%.a. 20% KA: maisiterast pritsib välja piimjat mahla. Nähtav valge osa puudub ja kest on roheli-ne.b. 25% KA: tera on pehme, ent mahla välja ei pritsi. Tera otsa hakkab ilmuma valge osa ning kest on roheline.c. 30% KA: tera pigistades tundub see nagu poolpehme juust, valget osa 1/3 kuni ½ ning kest hakkab kollaseks muutumad. 35% KA: tera pigistades tundub see üsna kõva, valget osa on rohkem kui ½ ning tera hak-kab muutuma klaasjaks ja kõvaks.3. Vali õige niitekõrgus! Kui niita madalamalt kui 30 cm, suureneb oluliselt silomassi sattuvate pärm- ja hallitusseente konsentratsioon, mis põhjustavad maisisilo riknemist ja söödaväärtuse langemist säilitamisel ja söötmisel.4. Kasuta õiget heksli pikkust! Eesti oludes on heksli optimaalne pikkus 15-20 mm. Kui silomassi kuivaine jääb alla 25%, siis peaks heksli pikkus olema 20-25 mm.5. Täida silohoidla võimalikult kiiresti!. 2-3 päeva jooksul ning ööseks kata kilega.6. Talla piisavalt! Tallamisel tuleb jälgida hoidlasse viidava silokihi paksust ja ühtlaselt jaotumist. Kihi paksus ei tohiks ületada 30 cm. Õigel tallamisel jäävad silo pinnale traktori rehvi mustri jäljed. Kind-lasti vältida ületallamist ja silo muutumist pastaks.7. Takista hapniku ligipääsu! Nii sileerimisel kui söötmisel on hapnik kvaliteedi suurim vaenlane. Kuivaine kaod leiavad aset peamiselt sileerimise esimesel nädalal ja silo söötmisel. Mõlemal juhul on probleemide põhjuseks hapniku esinemine ja puudulik hügieen.8. Keskendu kiirele fermentatsioonile! Mais on kõrge suhkrusisaldusega, tänu millele fermentee-rub see kergesti ja kiiresti. Maisisilo puhul on aga alati oht liigseks äädikhappeliseks käärimiseks ning mannitooli ja etanooli tekkeks, mis tekitavad olulisi kadusid sööda väärtuses.9. Vali õige kindlustuslisand! Õige kindlustuslisandi valik tagab kiire ja kontrollitud fermentatsiooni ning pH languse 6-7-lt 4-le. Sil-All Maize+ FVA on spetsiaalselt maisi sileerimiseks välja töötatud kindlustuslisand, mis takistab tänu propioonhappebakteri tüvele hallitus- ja pärmseente kasvu. Sil-All Maize+ FVA koostises olevad homofermentatiivsed piimhappebakterid ja tärklist lõhustav ensüüm amülaas soodustavad kiiret ja tõhusat käärimist, mis vähendavad toitainekadusid ning ta-gavad hea söömusega ja seeduvusega maisisilo piima tootmiseks.10. Sulge silohoidla hermeetiliselt! Pööra silohoidla sulgemisel erilist tähelepanu servadele. Soovi-tame kasutada võimalusel silohoidlates küljekilesid ja liivakotte. Silohoidla peaks sulgema kindlasti 2-3 päeva jooksul. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960