Biomahutid - keskkonnakaitse üks lahendus põllumajanduses

Biomahutid - keskkonnakaitse üks lahendus põllumaj
Biomahutid - keskkonnakaitse üks lahendus põllumajanduses

Bayeri Damianshofi farmis Saksamaal katsetatakse keskkonnasõbralikku biomahuti lahendust, mille eesmärgiks on lagundada põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide jääke.

Algselt on biomahuti Rootsi leiutis ja esimese biomahuti põhi oli tihendatud savikihiga ning täidetud seguga, milles oli 25% mulda, 50% kõrsi ja 25% turbasammalt. Tänapäeval tehakse biomahutite koostisega erinevaid katseid, nii ka Bayeri Damianshofi farmis.

Biomahutis lagundatakse põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide jääke. Mahuti sisaldab materjale, milles mikroorganismid tegutseda saavad. Biomahuteid paigutatakse taimekaitsevahendite käsitlemise paika ning selle eesmärk on vähendada pritsi täitmise ajal reostuse ohtu.

Biomahuti tööpõhimõte
Biomahuti tööpõhimõte

Üldjuhul paigaldatakse biomahuti maa sisse ning selle kohale saab paigutada rambi. See sobib pritsi hoidmiseks, kui seda täidetakse või kui see sinna ootele asetatakse.

Biomahuti on võimalik paigutada ka pesemisala kõrvale, kus toimub pritsi täitmine, puhastamine või hoidmine enne pesu. Kogu pesu- või vihmavesi kogutakse pesemisalalt mahutisse kokku või aurustatakse. Kui pesemisala on kaetud, on võimalik vee hulka minimeerida.

Bayeri biomahutite müügijuht David Lembrich
Bayeri biomahutite müügijuht David Lembrich

"Süsteem koosneb kahest mahutist. Heitvesi kogutakse koos keemiliste jääkidega ühte mahutisse. Heitvee paigutamist mikrobioloogilisse ainesse teises mahutis on võimalik kontrollida niiskuse mõõtmise teel. See tagab mikroorganismide jaoks optimaalse keskkonna. Teise mahuti osa on katusega kaetud, mis takistab vihmavee jõudmise mahutisse, samas on see mõlemalt poolt avatud, nii et tuul suurendab vee aurumist," selgitas Bayeri biomahutite müügijuht David Lembrich.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised