Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biomahutid - keskkonnakaitse üks lahendus põllumajanduses

Biomahutid - keskkonnakaitse üks lahendus põllumajanduses
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Bayeri Damianshofi farmis Saksamaal katsetatakse keskkonnasõbralikku biomahuti lahendust, mille eesmärgiks on lagundada põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide jääke.

Algselt on biomahuti Rootsi leiutis ja esimese biomahuti põhi oli tihendatud savikihiga ning täidetud seguga, milles oli 25% mulda, 50% kõrsi ja 25% turbasammalt. Tänapäeval tehakse biomahutite koostisega erinevaid katseid, nii ka Bayeri Damianshofi farmis.

Phytobac® on Bayer CropScience'i registreeritud kaubamärk ja sertifitseeritud biomahutite (biobed) lahendus, mida praegu Prantsusmaal laialdaselt turustatakse. Idee seisneb selles, et põllumajandustootjatele jagatakse planeerimise algusest alates ekspertjuhiseid ja abi selle kohta, kuidas süsteemi kasutada, ning pärast süsteemi tööle seadmist hinnatakse seda.

Biomahutis lagundatakse põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide jääke. Mahuti sisaldab materjale, milles mikroorganismid tegutseda saavad. Biomahuteid paigutatakse taimekaitsevahendite käsitlemise paika ning selle eesmärk on vähendada pritsi täitmise ajal reostuse ohtu.

Biomahuti tööpõhimõte
Foto: Tootja

Üldjuhul paigaldatakse biomahuti maa sisse ning selle kohale saab paigutada rambi. See sobib pritsi hoidmiseks, kui seda täidetakse või kui see sinna ootele asetatakse.

EasyFlow süsteem

SIIT

Biomahuti on võimalik paigutada ka pesemisala kõrvale, kus toimub pritsi täitmine, puhastamine või hoidmine enne pesu. Kogu pesu- või vihmavesi kogutakse pesemisalalt mahutisse kokku või aurustatakse. Kui pesemisala on kaetud, on võimalik vee hulka minimeerida.

Bayeri biomahutite müügijuht David Lembrich
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

"Süsteem koosneb kahest mahutist. Heitvesi kogutakse koos keemiliste jääkidega ühte mahutisse. Heitvee paigutamist mikrobioloogilisse ainesse teises mahutis on võimalik kontrollida niiskuse mõõtmise teel. See tagab mikroorganismide jaoks optimaalse keskkonna. Teise mahuti osa on katusega kaetud, mis takistab vihmavee jõudmise mahutisse, samas on see mõlemalt poolt avatud, nii et tuul suurendab vee aurumist," selgitas Bayeri biomahutite müügijuht David Lembrich.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960