Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalakasvatajate ühistuga Ecofarm liitus Kalatalu Härjanurmes

Kalakasvatajate ühistuga Ecofarm liitus Kalatalu Härjanurmes
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti ainsa kalakasvatajate ühistuga Ecofarm liitus pika ajalooga Kalatalu Härjanurmes ja Piscor OÜ.

Ühistu eesmärk on ühendada Eesti parimad kalakasvatused, et pakkuda täisväärtuslikku, kvaliteetset ja kontrollitud taustaga kala. Aastakümneid tegutsenud Kalatalu Härjanurmes on Eesti kõige mitmekülgsemat toodangut andev kasvandus, mille maht moodustab olulise osa siinsest kogutoodangust.

Kalatalu tegevjuhi Aarne Liivi sõnul on Eestis toodangut andvaid kasvandusi vähe ja ehkki enamikel on oma sissetöötatud turustuskanalid, on tulevikule mõeldes mõistlik jõud ühendada.“Üksiku ettevõttena on toodangumahtude kasvatamine aeganõudvam ja majanduslikult keerulisem. Koos on võimalik väärtusahelas efektiivsemalt edasi liikuda,” ütles Liiv. “Tarbijale tähendab see, et ühistu poolt müüdav kala vastab ühtlaselt kõrgele kvaliteedile, mis soodustab Eestis kasvatatud kala vastu suurema usalduse tekkimist.”Ecofarmi liikmete kasvatatud kala kannab ühtset kaubamärki Farmare. Juba varem kuulusid ühistusse Ösel Harvest OÜ ja loodav farm Ösel Aquafarms OÜ. Liiv lisas, et ühistu võtmeküsimuseks on stabiilselt hea kvaliteedi ning tarnemahtude tagamine ning selleks on oluline iga liikme panus.Ecofarmi eestvedaja Henry Otsa sõnul on ühistu suur siht nii kodumaise kui ka nõudliku välismaise tarbija silmis saada suurepärast kvaliteeti ja häid maitseelamusi pakkuvaks tuntud tootjaks, kes suudab edukalt konkureerida impordil põhineva tööstusega.“Eesti tarbija ei tea enamasti, millistest tingimustest ja kust on pärit kala, mida söömiseks ostab. Olles kodumaine kaubamärk, on meil eriline vastutus hoolitseda kalade tervise ja puhta elukeskkonna eest ning nii tagada Eesti poelettide parim kvaliteet,” ütles Ots. “Meie kala on inimesele, kes hoolib sellest, mida tema ja ta pere sööb. Kogu maailm liigub mugavalt pakendatud värskete kalatoodete suunas. Teeme sama ka Eestis.”Ecofarmi ja Farmare brändiga ühinemine võimaldab Piscor OÜ-l Käru vallas Raplamaal asuval forellikasvandusel saavutada täisvõimsuse. Sarnaselt Ösel Harvest OÜ-le, on ka Piscori kasvandus suletud süsteemiga ja põhineb retsirkulatsioonil ehk välised mõjutajad ei pääse kalade kasvukeskkonda ligi.“Piscor on hea näide sellest, miks on Eestis tarvis kalakasvatajate ühistut. Ühendava jõuna suudame toota rohkem, luua suuremat väärtust, olla kindlaks partneriks jaekettidele ning seeläbi pakkuda enamatele inimestele kvaliteetset kodumaist kala,” ütles Ots. “Üksikute farmidena omavahel kembeldes ei jõua kaugele. Seda on viimased 25 aastat näidanud väga selgelt.”Jaekaubandusse jõuab Farmare värske kalatoode hiljemalt 48 tundi peale eluskala saabumist Ecofarmi kalatöötlemiskeskusesse. Kasutatav kalakasvatustehnoloogia tagab parasiitide ja haiguste vaba kalade kasvu ilma veterinaar-keemiliste lisade manustamiseta.Kalakasvatajate ühistu Ecofarm loodi aastal 2010, et Eesti kalakasvatajate ühisel jõul pakkuda siinsele tarbijale tervet ja kvaliteetset kodumaist kala ning elavdada Eesti vesiviljelust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960