Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FAO: Maailma nisuturu väljavaated

FAO: Maailma nisuturu väljavaated
Foto: Postimees/Scanpix
Maailma Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni FAO poolt oktoobris avaldatud maailma toiduturu ülevaate kohaselt hoiavad nisu rekordiline toodang maailmas ning piisavad varud nisu hinda aastate madalaimal tasemel.

Konkurentsivõimelise hinnaga pakutava madala kvaliteediga nisu suured mahud on laiendanud selle kasutamist söödasegudes. Venemaa tõusis suurimaks nisu eksportööriks. Võib eeldada, et 2016/17 aasta maailma nisukaubanduse maht püsib rekordtasemel.

Tarnete mahud on kasvanud ning ootused püsivad kõrgel, eeldatakse, et ladustatud nisu varud kasvavad. 2016/17 nisutoodangu prognoosiks on 742,4 mln tonni, mis annaks aastaseks toodangu kasvuks 1,2% (vt. tabel), see oleks ka parim saak viimastel aastatel.Väga hea saagiaasta on olnud Indias, Venemaal ja USAs.Saagiprognoosi on tõstetud 1,6% septembriga võrrelduna, seda eelkõige tänu algsest paremale saagile Argentiinas ja Austraalias.Kogu nisukaubanduse, mis sisaldab ka töödeldud nisu ümberarvestatuna teraks, mahu kasvuks võrreldes viimase, septembri prognoosiga, hinnatakse 1,5 mln tonni. Uue prognoosi kohaselt peaks saaginumber olema 165 mln tonni ehk sama palju kui rekordilisel 2015/2016 põllumajandusaastal. Regiooniti peaks nisu import püsima eelmise aasta tasemel. Juhul, kui Venemaa tõepoolest tõuseb suurimaks nisu eksportööriks, jääb EL koos USA-ga jagama teist kohta, täpsemalt, mõlema polt eksporditud nisu maht peaks jääma enam vähem samasse suurusjärku.Vahetult kasutusse mineva nisu maht peaks 2016/17 aastal kasvama 2,1% ning saavutama 730,5 mln tonni taseme. Kui toidunisu mahtude kasv on tagasihoidlik 1% ning saavutab 498,2 mln tonni, siis söödaratsioonides kasutatud nisu maht kasvab koguni 6,2%, saavutades 145,7 mln tonni. Seega kasvab söödaks mineva nisu maht aastaga 8,5 mln tonni, mis peegeldab turu olukorda – saadaval on rohkelt madalakvaliteedilist nisu konkurentsivõimelise hinnaga.Ladustatud nisu koguseid prognoositakse ületama 234 mln tonni taset ehk siis kasvama 8,4 mln tonni, mis teeks aastaseks kasvuks 3,7%. See on suurim laovaru maht alates 2001/02 aastast. 2016/17 aasta ladustatud nisu kasutamise protsendiks hinnatakse 31,7%, mis on märkimisväärselt suurem, kui väikseima laovarude kasutamisega 2007/08 aastal, mil kasutusprotsent oli vaid 22,7%. Kõigest ülaltoodust lähtuvalt prognoositakse hinda püsivat madalal kogu 2016/17 aasta lõikes.

Teravilja toodang ja kaubandus
Foto: FAO

Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960