Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FAO: Maailma õlikultuuride turu väljavaated

FAO: Maailma õlikultuuride turu väljavaated
Foto: Postimees/Scanpix
Maailma Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni FAO oktoobris avaldatud maailma toiduturu ülevaates toodud esialgne 2016/17 prognoos lubab suhteliselt tasakaalustatud nõudmise ja pakkumise vahekorda nii šroti, koogi kui õli osas.

Eeldatakse, et õli ja sööda tootmine on tänu sojaoale ning palmiõlile maailmas taastumas. Ka nõudlus peaks vähehaaval kasvama. Kui 2015/16 aasta õlikultuuride turg kujunes küllaltki pingeliseks, siis 2016/17 aasta tõotab kujuneda nii nõudmise kui pakkumise osas märksa tasakaalustatumaks. See puudub nii šrotti/kooki kui õlisid/rasvu.

Tänavune õliseemnete toodang peaks varasema perioodiga võrreldes täielikult taastuma, võimalik on ka rekordsaakideni jõudmine. Toodangu kasvu veab sojauba, ka teiste õlikultuuride osas võib oodata teatud kasvu, seevastu raps jääb ilmselt samale tasemele või koguni langeb pisut. Sojaoa toodangu kasv koondub valdavalt USA-sse, kus oodatakse rekordilist saaki. Lõuna-Ameerikas peaks sojaoa toodangu kasv jääma suhteliselt tagasihoidlikuks, talunikud on hakanud soja asemel enam kasvatama alternatiivseid kultuure.Hiinas ja Indias peaksid tootmismahud, mis viimastel aastatel olid languses, hakkama taas kasvama. KaguAasia, kus 2015/16 majandusaastal kannatati suurte looduskahjude all, palmiõli toodang on taas tõusuteel. Tuginedes prognoosidele võib eeldada nii šroti/kookide kui õli osas rekordaastat. Jämedalt võetuna peaksid nii tootmisvõimsus ja nõudlus olema tasakaalus, seda nii šroti/koogi kui õli/rasva osas.Laovarud peaksid püsima eelmise aasta tasemel. Palmiõli osas eeldatakse nõulust pisut ületavat tootmismahte, mis tähendab väikest varude vähenemist maailmas. Kui laovarud tervikuna vähenevad, siis peamiste eksportööride laovarude mahtu eeldatakse kasvavat. Õlide ja rasvade osas oodatakse võrreldes eelmise aastaga märksa kiiremat kasvu, sellele aitab tublisti kaasa palmiõli tootmismahtude taastumine Indoneesias ja Malaisias. Šroti turg jääb vähemaktiivseks, võimalik on vaid tagasihoidlik kasv, põhjuseks Hiina vähenenud nõudlus. Õli ja šroti, mille hinnad hakkasid aasta alguses tõusma, hinnad muutusid juunis ebastabiilseks. Lähikuudel peaks selgeks saama millises suunas hinnad liikuma hakkavad, peamiseks hindade mõjutajaks on Lõuna-Ameerika ja Kagu-Aasia turud.

Õlikultuuride toodang ja kaubandus
Foto: FAO

Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960