Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 23. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaa aasta väikeettevõtteks valiti Esko talu

Gunnar Eensalu Esko talu tooteid tutvustamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Esko talus valmivad juustud ja jäätised, seda külastavad turistid ning – mis ehk televaataja kulme kergitama paneb – tehakse ka osa “Õnne 13” seriaali võtetest.

Ehkki Esko talu on dokumentides esmakordselt mainitud 1872. aastal, võib tootmistalu alguseks pidada ka 1989. aastat, kui  isa Vello oma vanematekodus talu taastama asus. Alustas ta 46 hektari põllumaa ja seitsme lehmaga.

Veerand sajandit hiljem askeldab talus juba 10 töötajat, peetakse üle 200-pealist loomakarja ja haritakse põldu 250 hektaril.

IT-alalt talupidajaks

Esko talu lüpsikari annab päevas 600-700 liitrit piima. Töö algab enne kukelaulu, sest hommikune lüps viiakse läbi kella kolme ja kuue vahel. “Kogu selle piima, mis me toodame, töötleme ümber,” räägib Gunnar. Esko talu toodangu hulka kuuluvad maitsestamata jogurt, maitsestamata kohupiim, kreeka jogurt, salatijuustud ja gauda tüüpi juustud, viimasel paaril aastal on lisandunud sortimenti kõvajuustud nagu cheddar ja parmesan.

Täiesti uue kategooriana alustas Gunnar jogurtijäätiste tootmisega. Esimene partii jõudis poelettidele eelmise aasta augustis. “Tänaseks on kuus erinevat maitset,” ütleb ta uhkusega.

“Esialgne idee sai alguse pere magusaarmastusest, et võiks veel midagi head olla. Teine argument oli see, et suveperioodil on piima rohkem, jäätis aitab piimatoodangut suveperioodil realiseerida,” meenutab Gunnar. “Suvel lähevad õlu ja jäätis hästi müügiks. Õlu on siinsamas Sakus juba olemas,” vihjab ta.

Kuidas Esko talus jäätist tehakse? “Suurema osa jäätisest moodustab maitsestamata jogurt, mis annab jäätisele hapuka alatooni, kreemisust aitab tõsta rõõsk koor, lisame suhkrut ja naturaalset maitset,” selgitab Gunnar. Näiteks vaniljemaitse annavad vaniljekaunad, mustikamaitse külmkuivatatud mustikad.

Täna läheb enamus talu toodangust kaubaks Tallinnas ja Harjumaal, näiteks Solarises, Tallinna Kaubamajas, Viimsi Delice’is, Rimi kaupluste Talu Toidab sektsioonides jne. “Sellest aastast jõuavad meie tooted ka Pärnusse ja Tartusse,” lisab Gunnar.

Milline on Esko talu tema nägemuses kümne aasta pärast? “Pigem soovin olla kvaliteetse nišitoote pakkuja. Ma arvan, et on paar-kolm väga head toodet, mida tuntakse lisaks kodukülale ka teisel pool lahte,” loodab Gunnar. “Helsingi on ju siit talust vaadatuna lähemal kui näiteks Tartu.”

Turistid ja “Õnne 13”

Allikas: Harju Elu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960