Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hagari tootmine suleb Tapal peagi uksed, 80 töötaja saatus lahtine

Hagari tootmine suleb Tapal peagi uksed, 80 töötaja saatus lahtine
Foto: internet
Pea kakskümmend aastat eri nimede all tegutsenud ASi Hagar tootmistsehh Tapal suletakse ja Hagari kaubamärgiga tooteid hakatakse valmistama Tartus. Ligi 80 töötaja saatus on lahtine.

Tapa pagari- ja kondiitritööstust, mis on Eestis käibelt viies pagaritööstus, ähvardab peale hiljutist ostu-müügitehingut kinnipanek, nimelt allkirjastas ASi Hagar toonane omanikfirma Ingman Grupp OÜ oktoobris Eesti Leivatööstusega lepingu, mille järgi omandas viimane kõik Hagari aktsiad ja sai nõnda ettevõtte ainuomanikuks.

2015. aasta oli Hagarile suurte muudatuste aasta. Jaanuaris valmis Tapa tehase juurdeehitus ja seoses sellega kolisiti Tamsalu tootmise üle Tapale.Alates augustist töötab meil uus tootmisjuht ja septembrist uus müügidirektor. Aasta lõpus tegime tootmises muudatusi, mille tulemusena kasvas tootmisliinide efektiivsus ning toodete kvaliteet.AS Hagar 2015. aasta käive oli 4,2 miljonit eurot, mis on 15% väiksem kui 2014 aastal. Müügikate oli 2,4 milj. eurot, mis on 14% väiksem võrreldes 2014 aastaga. 2015 aasta kahjumiks kujunes 1,1 milj.eurot, mis sisaldab ka põhivara allahindlust. Suure kahjumi peamiseks põhjuseks oli kvaliteetse tööjõu vähesus ning sellega kaasnevad probleemid. Kui kondiitritoodete käive kasvas möödunud aastaga võrreldes 4%, siis pagaritoodete käive langes 24%.Uute toodete osakaal kogukäibest moodustas 2015 aastal 17%, mis on veidi suurem võrreldes 2014 aastaga. Me tegime koostööd kõikide Eesti suuremate kaubanduskettidega. Ekspordi osa jäi tagasihoidlikuks. Suuremad kliendid on Rimi, Maxima ja Selver. Suuremat käibekasvu näitas ETK (34%). Ülejäänud suurtes kaubanduskettide käive langes.2015 aastal suuremaid investeeringuid ei tehtud, 2016 aasta veebruaris läheb kogu tehas üle gaasiküttele.Töötajate arv 2015 aasta lõpul oli 110 (2014.a. oli 130), töötajate arv vähenes 2014 aastaga 20 inimese võrra.Allikas: ettevõtte majandusaastaaruanne

“Eesti pagaritoodete turg on äärmiselt konkurentsitihe, sellel toimetamiseks on vaja pidevalt areneda, toodete kvaliteet ja tootmise efektiivsus peavad jätkuvalt tõusma. Selle tagamiseks on tootmistel otstarbekas oma tegevused ühendada. Hagari müük Eesti Leivatööstusele peab tagama märkimisväärse sünergia, seda nii kvaliteedi kui ka majandustulemuste osas,” rääkis Mai Linnas kuulduste kohta Hagari Tapa tööstuse sulgemisest, kelle sõnul on toiduainete tootmine valdkond, kus kvaliteedis ei saa teha mingeid järeleandmisi. “Sellest omakorda tuleneb paratamatu tõsiasi, et toota tuleb seal, kus on võimalik tagada parim kvaliteet. Siin on määrav eelkõige piisava hulga tipptasemega töötajate olemasolu,” ütles Mai Linnas ning nentis, et selles kontekstis on Tartus võimalused avaramad kui Tapal. Tartus koolitatakse nii kõrg- kui ka kutseharidusega toiduainete tootmise spetsialiste.

“Tuleb silmas pidada ka asjaolu, et ost ja müük ei puudutanud kinnisvara, see tähendab tootmishooneid. Esialgne kinnisvara kasutus on kokku lepitud ühe aasta osas,” viitas Mai Linnas kokkuleppele Ingmaniga, mille järgi peab ettevõte Tapa tootmishooned aasta jooksul vabastama.“Kokkuvõtteks võib öelda, et muudatused, sealhulgas muudatused töökohtade arvus ja asukohas, peavad tagama selle, et Hagari tooted jääksid alles, neid tuleks ka juurde ja nende kvaliteet tõuseks. Edaspidi on Hagari toodetes osake Eesti Leivatööstusest ja vastupidi,” rääkis Mai Linnas. 

Loe täismahus artiklit Virumaa Teatajast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960